Ministar Siniša Hajdaš Dončić u radnom posjetu Osječko-baranjskoj županiji

Photo nsl w minSHD-OBZ 17-11_14.JPG
Ministar Siniša Hajdaš Dončić danas je boravio u radnom posjetu Osječko - baranjskoj županiji prilikom kojeg je obišao novootvorenu dionicu ceste Osijek - Klisa te Zračnu luku Osijek.

Projekt izvanrednog održavanja državne ceste D2, dionica Osijek - Klisa, ukupne duljine 8.27 kilometara, sastavni je dio Plana investicija Vlade RH u 2014. godini, a završen je dva mjeseca prije roka. Vrijednost ugovorenih radova iznosila je 17 milijuna kuna bez PDV-a, a projektom je obuhvaćena rekonstrukcija postojeće ceste, izgradnja tri para autobusnih ugibališta s nadstrešnicama, te rješavanje pripadajuće oborinske odvodnje prometnih površina tj. cestovnog pojasa. Za rekonstrukciju kolnika korišten je postupak hladne reciklaže. Izvođač radova na obnovi ceste bila je tvrtka Gradnja d.o.o. – Osijek, projektant Rencon d.o.o. – Osijek, dok je nadzor nad radovima obavljao Institut IGH d.d. – Zagreb.

Govoreći o projektu rekonstrukcije prometnice ministar Hajdaš Dončić izrazio je zadovoljstvo s ranijim završetkom radova te naglasio da će se s investicijom nastaviti u pravcu Vukovara. Naime, iznimno gust promet kojem svakodnevno svjedoče stanovnici Osječko - baranjske i Vukovarsko - srijemske županije iziskuje kvalitetna prometna rješenja, a jedno od takvih je i ulaganje Hrvatskih cesta u državnu cestu D2, glavnu cestovnu sponu između Osijeka i Vukovara. 

Ministar se osvrnuo i na projekt Južne obilaznice grada Osijeka, važnu investiciju koja će pripomoći prometnom rasterećenju grada, a čiji se završetak ubrzano očekuje.

Župan Osječko - baranjske županije Vladimir Šišljagić posebno se zahvalio investitoru projekta Hrvatskim cestama i nadležnom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na dosadašnjim  ulaganjima u cestovnu infrastrukturu Osječko-baranjske županije, te izrazio zadovoljstvo s poštivanjem zadanih rokova, a u ovom slučaju i ranijim završetkom radova. 

Gradonačelnik grada Osijeka Ivica Vrkić, istaknuo je da će i ova investicija Hrvatskih cesta pripomoći oporavku građevinskog sektora, a koji je uslijed recesije te smanjenog opsega poslova zapao u krizu.

Po svršetku obilaska rekonstruirane prometnice ministar se uputio u Zračnu luku Osijek gdje je prisustvovao prezentaciji odličnih poslovnih rezultata koje je zračna luka ostvarila u 2014. godini. Naime, predviđa se da će do kraja godine kroz putnički terminal Zračne luke Osijek proći 30.000 putnika, što je najbolji rezultat zabilježen unazad 30 godina, točnije od 1985. godine i predstavlja snažan rast u odnosu na prošlu godinu kada je istu koristilo svega oko 3500 putnika.

Govoreći o poslovnim rezultatima zračne luke ministar Hajdaš Dončić je izrazio zadovoljstvo s ostvarenom razinom prometa te naglasio da će njegovom povećanju zasigurno pridonijeti i dolazak novih zrakoplovnih low - cost kompanija.

Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek, istaknuo je odlične rezultate međunarodne zračne linije između Osijeka i Londona, a na kojoj 25 posto putnika čine državljani Ujedinjenog Kraljevstva, i koja predstavlja ozbiljan potencijal za razvoj turizma istočnog dijela Republike Hrvatske.

Očekuje se da će novi ugovori s turoperatorima rezultirati još boljim poslovnim rezultatima u 2015. godini, a iznajmljivanje skladišnog prostora od 2000 m² dovesti do stvaranja preduvjeta i za brži razvoj zračnog cargo prometa.

FOTOGALERIJA