Priopćenje HAC ONC-a povodom prometne nesreće na autocesti A1 na dionici od čvora Sv. Rok do čvora Maslenica ispred tunela Krpani

Photo hac porta.jpg
Obzirom da razumijemo pojačani medijski interes o prometnoj nesreći koja se dogodila 30.11.2013. u jutarnjim satima na autocesti A1 na dionici od čvora Sv. Rok do čvora Maslenica ispred tunela Krpani molimo Vas za strpljenje, budući da je još uvijek u tijeku istraga kako od strane policije  tako i interno od strane Hrvatskih autocesta odražavanje i naplata cestarine.
Interna istraga provodi se s ciljem kako bi se utvrdilo jesu li sve službe postupile profesionalno i odgovorno u provedbi protokola važećeg Pravilnika i internih propisa vezano za zimsko održavanje autocesta.

U posljednja dva dana u medijima se pokušava javnosti plasirati dojam da je upitna sigurnost na autocestama. Također se nameće i zaključak da se nesreća između ostalog dogodila i zbog  štednje soli te nepripremljenosti zimske službe. S toga bismo željeli obavijestiti javnost da Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine provode zimsko održavanje autocesta na isti način i istim intenzitetom kao i prijašnjih godina.

Ove godine raspolažemo sa 45000 t Na Cl te 600 t Ca Cl što su dovoljne količine za zimsko održavanje autocesta  u predstojećoj sezoni. Slijedom toga ne može se govoriti o štednji i samim time se ne ugrožava sigurnost naših korisnika.

Također je bitno napomenuti kako je sva potrebna mehanizacija za zimsku službu u stanju pripravnosti te je spremna pravovremeno djelovati.

Razumijemo interes javnosti, međutim ne želimo izlaziti s neprovjerenim i polovičnim informacijama, te iz tog razloga trenutačno nismo u mogućnosti dati više informacija.

Još jednom željeli bismo izraziti sućut obiteljima stradalih u ovoj teškoj prometnoj nesreći, a ozlijeđenima želimo brzi oporavak.