Potvrda Neovisne kontrole kvalitete za projekt modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić– Zabok

Photo HZ_ Infrastruktura_nsl.jpg
Stručnjaci Neovisne kontrole kvalitete, poznatiji kao IQR, dostavili su u ponedjeljak, 17. srpnja pozitivno mišljenje za prijedlog sufinanciranja projekta modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić– Zabok, ukupne vrijednosti 81,7 milijuna eura.

Pozitivnim mišljenjem IQR-a, projekt čija bi provedba trebala započeti krajem ove godine, a kojim će se rekonstruirati 23,8 kilometara željezničke pruge, ocijenjen je prihvatljivim za sufinanciranje iz fondova EU.

Nakon potvrde IQR-a, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, kao Upravljačko tijelo Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ i službeno će u Europsku komisiju poslati prijavu projekta, dakle prema istoj proceduri prema kojoj je prijavljen i Pelješki most. Prema tome, Odluka Europske komisije o financiranju projekta Zaprešić – Zabok trebala bi biti poznata u sljedeća tri mjeseca.

Paralelno s ovim aktivnostima, HŽ Infrastruktura kao korisnik ovog projekta, provodi postupak javne nabave u svrhu odabira izvođača i početka radova na obnovi željezničke pruge, kojoj će se time omogućiti uključivanje u prigradski promet grada Zagreba, ali i skratiti vrijeme putovanja.

Ovo je, u svega godinu dana, drugi veliki infrastrukturni projekt u sektoru prometa, čije bi sufinanciranje mogla odobriti Europska komisija, a što je izniman uspjeh.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do sada je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ potpisalo 11 ugovora u vrijednosti 7,6 milijardi kuna, od čega bespovratna sredstva EU iznose 5,71 milijardi kuna. Neki od potpisanih ugovora u posljednja tri mjeseca su: Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom (Pelješki most), nastavak financiranja Razvoja Zračne luke Dubrovnik, Izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek, nastavak financiranja projekata Dugo Selo – Križevci i Izgradnja nove pruge Gradec - Sveti Ivan Žabno, financiranje 4 prometna Master plana funkcionalnih regija i drugi.