Zamjenik ministra Miro Škrgatić u nastupni posjet primio veleposlanika Kraljevine Španjolske

Photo nsl zmMS-SPAVEL 13-5_16.JPG
Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić danas je u sjedištu Ministarstva u nastupni posjet primio veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Eduarda Aznara, te attachea za gospodarstvo i trgovinu iz Veleposlanstva, Jaquina Marquez Pereza.

„Prije svega želio bih Vam poželjeti dobrodošlicu u ime ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, i Ministarstva, te izraziti čast i zadovoljstvo zbog Vašeg posjeta. Današnji susret odlična je prilika koja nam otvara  mogućnost upoznavanja, te međusobnog predstavljanja aktivnosti i djelovanja iz domena institucija koje predstavljamo, a time naravno i nove mogućnosti za buduće suradnje.“. - u pozdravnom je obraćanju rekao zamjenik ministra Miro Škrgatić.

Nakon pozdravnih riječi zamjenik ministra Škrgatić svojim je uvaženim gostima predstavio sami ustroj Ministarstva, te djelokrug aktivnosti. Osvrnuo se na opsežnost i složenost resora, istaknuvši kako je upravo spomenuto ujedno i velik potencijal za buduće suradnje. Također, svojim sugovornicima predstavio je i aktualne infrastrukturne projekte iz djelokruga resora.

„Ovom prigodom istaknuo bih infrastrukturne projekte od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku. Jedan od njih  svakako je Luka Rijeka, dakle jedan integralni projekt koji obuhvaća tri elementa, željezničku prugu od Rijeke do mađarske granice, novu kontejnersku luku na otoku Krku, te pripadajući most sa željezničkom prugom do te luke. U okviru značajnih projekta koje sam spomenuo svakako se nalazi projekt kanala Sava - Dunav, sa pripadajućom riječnom lukom, te Pelješki most, koji je od velikog značaja za uspostavu što boljeg povezivanja juga Hrvatske sa ostatkom zemlje.“. - rekao je zamjenik ministra Škrgatić.

Također, osim navedenih projekata zamjenik ministra govorio je i o važnosti ulaganja u modernizaciju hrvatskih zračnih luka, pomorskih luka, te trajektnih pristaništa kroz kvalitetno unaprjeđenje infrastrukture. Tom prigodom osvrnuo se i na važnost pronalaženja strateškog partnera za ostvarenje suradnje sa nacionalnim avioprijevoznikom, tvrkom Croatia Airlines.

Isto tako, svoje sugovornike osim aktualnih i budućih projekata, zamjenik ministra Škrgatić upoznao je i sa trenutnim problemima iz djelokruga resora, pri tom istaknuvši kako su velika kreditna zaduženja Hrvatskih autocesta jedan od većih problema ovog resora, isto kao i problemi dotrajalosti željezničke infrastrukture, kojoj je prijeko potrebna modernizacija.

Vezano za aktualne infrastrukturne projekte koje mu je zamjenik ministra Miro Škrgatić predstavio veleposlanik Kraljevine Šanjolske, NJ.E. Eduardo Aznar istaknuo je kako u Španjolskoj postoji veći broj etabliranih tvrtki sa dugogodišnjim iskustvom na sličnim projektima, koje će svakako biti zainteresirane za sudjelovanje na natječajima za spomenute projekte. Također, istaknuo je kako je stvaranje stabilne poslovne klime izuzetno važno za potencijalne investitore.

Zamjenik ministra Miro Škrgatić rekao je kako su stečena iskustva i znanja uvijek dobrodošla, te istaknuo kako upravo kombinacija znanja i iskustva svakako u konačnici može donijeti odlične rezultate.

Sudionici susreta iskazali su obostrano zadovoljstvo održanim sastankom, te otvorenost za suradnje u budućnosti.