Predsjednik Vlade Andrej Plenković pustio u promet dionicu brze ceste Zlatar Bistrica - Andraševec - I. i II. faza

Photo nsl MIN-BCZB 6-2_17.JPG
Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković pustio je u promet novoizgrađenu dionicu brze ceste Zlatar Bistrica - Andraševec u nazočnosti resornog ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića i ministra graditeljstva i prostornoga uređenja, Lovre Kuščevića.

"Ova brza cesta značit će puno za sve ljudi koji žive ovdje, i biti od pomoći onima koji putuju prema svetištu u Mariji Bistrici. Nastavak izgradnje brze ceste do Popovca rasteretio bi ovaj prometni pravac, te bolje povezao autocestu A4 od Mađarske do Zagreba, Varaždin s prometnicom prema graničnom prijelazu Macelj. Iskorak je to u jačanju prometne infrastrukture u Republici Hrvatskoj.". - rekao je povodom današnjeg otvaranja premijer Andrej Plenković.

„Radovi se nastavljaju prema Mariji Bistrici. Do kraja 2018. ova dionica do Zlatar Bistrice trebala bi biti gotova, pa se ide do Marije Bistrice i u konačnici do Popovca. Time se zaokružuje prsten oko Zagreba. Hrvatske ceste su u 2016. godini u prometnice u Krapinsko - zagorskoj županiji uložile 160 milijuna kuna ili 20 posto svojih ukupnih investicija“. - istaknuo je ministar Oleg Butković te najavio i skorašnje otvaranje dionice spojne ceste između Zaboka i Krapine, u duljini od 6 kilometara.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i mnogobrojni izaslanici regionalne i lokalne vlasti, saborski zastupnici te predstavnici gospodarskih subjekata koji posluju na području Krapinsko - zagorske županije.

Dionica brze ceste Zlatar Bistrica - Andraševec provedena je u dvije faze pri čemu je I. faza izgrađena u dužini 1,1 kilometar, a II. faza u dužini od 5,3 kilometra. Izvođač radova prve faze bila je tvrtka Colas d.o.o., dok je drugu fazu izgradnje realizirala zajednica ponuditelja Viadukt d.o.o. i Zagorje gradnja d.o.o. Vrijednost projekta iznosi 120 milijuna kuna.

Trenutno su u tijeku radovi III. faze koji uključuju izgradnju dionice ceste u smjeru Zlatar Bistrice, od čvora Bedekovčina, duljine 6,5 km i ukupne vrijednosti 145 milijuna kuna. Osim što će rasteretiti postojeću prometnu mrežu i omogućiti kvalitetniju i bržu cestovnu povezanost gradova i općina ovog dijela Hrvatskog zagorja, novoizgrađena dionica brze ceste imati će i iznimno pozitivan učinak po mnogobrojne gospodarske subjekte koji posluju na području Krapinsko - zagorske županije. Brza cesta, kada se dovrše sve faze, povezat će Zlatar i Mariju Bistricu sa Zabokom.