Predstavnici Ministarstva sudjelovali na Investicijskom forumu „2nd China - CEEC Investment and Trade EXPO“

Photo nsl pmAG-CEEC 10-6_16.jpg
U Ningbou, Narodna Republika Kina u tijeku je petodnevni Investicijski forum „2nd China - CEEC Investment and Trade EXPO“, na kojemu je od 8. do 10. lipnja sudjelovala delegacija Republike Hrvatske koju je predvodio pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Alen Gospočić.

Na bilateralnim sastancima sudjelovali su i predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore, Agencije za investicije i konkurentnost te predstavnici Hrvatskog veleposlanstva pri Narodnoj Republici Kini.

Investicijski forum iniciran je od strane Narodne Republike Kine u okviru „Kina+16“ inicijative te se forum svake godine organizira u Ningbo-u. Inicijativa o suradnji Narodne Republike Kine sa šesnaest država srednje i istočne Europe („Kina+16“) osnovana je s ciljem razvoja i unaprjeđenja suradnje između Narodne Republike Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe te ista doprinosi razvoju strateškog partnerstva između NR Kine i zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija. Time ovaj Forum ima za cilj da poboljšanja gospodarsku i trgovinsku suradnju svih članica inicijative „Kina+16“.

Prvoga dana održavanja Foruma voditelj hrvatskog izaslanstva pomoćnik ministra, Alen Gospočić održao je bilateralni sastanak sa zamjenikom ministra trgovine NR Kine, Zhang Shao na kojem su razmijenjena iskustva dosadašnje suradnje te mogućnosti napretka i produbljivanja oblika suradnje Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

U sklopu Foruma održana je i Ministarska konferencija o promicanju trgovine i gospodarske suradnje Narodne Republike Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe, koju je u svojstvu domaćina konferencije predvodio ministar trgovine Narodne Republike Kine, Gao Hucheng.

Tijekom održavanja ministarske konferencije usvojena je Deklaracija „Drugog ministarskog sastanka Kina + 16 u svrhu promocije gospodarske i trgovinske suradnje.“. Deklaracija upućuje na jačanje buduće suradnje u raznim područjima kao što su energetika, transport, infrastruktura, turizam i investicije.

Pomoćnik ministra Gospočić tijekom ministarske konferencije upoznao je prisutne kako je sljedeći korak razvoja hrvatskog gospodarstva razvijanje neiskorištenih potencijala Republike Hrvatske, infrastrukture i morskih luka. S obzirom na veličinu, strateški značaj i potencijal kineskog tržišta, postoje brojne nove mogućnosti suradnje, od transfera znanja i tehnologija do uzajamnih investicija, kako kineskih tvrtki u Hrvatskoj, tako i hrvatskih tvrtki u NR Kini te općenito jačanja gospodarske suradnje. Naglasio je kako je geografski položaj RH od strateške važnosti obzirom da se nalazi na raskrižju regionalnih i međunarodnih pomorskih putova. Hrvatska ima dugu pomorsku tradiciju i pomorski sektor je uvijek igrao ključnu ulogu u gospodarskom, trgovinskom i društvenom razvoju zemlje.

Pomoćnik ministra Gospočić dodatno je naglasio kako su u posljednjih nekoliko godina kineske tvrtke zainteresirane za ulaganja u Republiku Hrvatsku, posebice u luku Rijeka, koja je naša najveća luka i jedno od najpovoljnijih tranzitnih čvorišta za zemlje u okruženju te je zaključno predstavio "Inicijativu 3 mora" koju su prošle godine zajednički predstavili predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Narodne Republike Kine, Xi Jinping.

Spomenuta Inicijativa doprinijeti će integraciji prometnih, logističkih i energetskih koridora i tako ponuditi nove mogućnosti za bolju međusobnu trgovinsku razmjenu svih sudionika Inicijative Kina + 16.

Posljednjega dana sudjelovanja Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno pomoćnikom ministra Alenom Gospočićem, sudjelovalo je na otvaranju investicijskog sajma 2nd China CEEC Investment and Trade EXPO i potpisivanju Ugovora o suradnji između Gospodarske komore Zagreb i CCPIT Ningbo (China Council for the Promotion of International Trade) koji će nedvojbeno doprinijeti budućoj poslovnoj suradnji Republike Hrvatske i NR Kine.