Zamjenik ministra Miro Škrgatić u nastupni posjet primio veleposlanika Republike Austrije

Photo nsl zmMS-AUVEL 24-5_16.JPG
Zamjenik ministra Miro Škrgatić danas je u sjedištu Ministarstva u nastupni posjet primio veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj  NJ.E. Andreasa Wiedenhoffa, te zamjenicu veleposlanika Martinu Klenner - Auvillain.

Pozdravnim riječima u uvodnom dijelu posjeta zamjenik ministra Škrgatić, a u ime Ministra i Ministarstva pozdravio je uvažene goste, te im poželio dobrodošlicu. Nakon pozdravnih riječi prisutnima je u sažetom izlaganju predstavio sami ustroj Ministarstva, te pripadajući djelokrug aktivnosti.

„Riječ je o jednom opsežnom i kompleksnom resoru, koji je veoma složen, ali isto tako pruža i mnogo mogućnosti za buduće projekte i suradnje.“, istaknuo je zamjenik ministra Škrgatić.

U svom izlaganju uvaženim je gostima predstavio  aktualne i buduće infrastrukturne projekte: „Kada govorimo o infrastrukturnim projektima koji su od izuzetnog značaja za Republiku Hrvatsku, ne samo u prometnom kontekstu, već i u domeni ekonomskog i gospodarskog razvoja onda bih svakako istaknuo projekte Pelješki most, nizinska pruga, te kanal Sava –Dunav sa pripadajućom riječnom lukom. Projekt Pelješkog mosta od iznimne je važnosti za uspostavu što boljeg povezivanja juga Hrvatske sa ostatkom zemlje, dok je projekt  nizinske pruge koji bi spajao Luku Rijeka sa Budimpeštom također od izrazitog značaja jer bi se upravo njegovom realizacijom skratilo vrijeme i  put pri transferu roba, a također bi se doprinijelo i boljem povezivanju Jadrana sa srednjom Europom.“.

Također, zamjenik ministra Miro Škrgatić istaknuo je i važnost pronalaženja odgovarajućeg strateškog partnera za nacionalnog avioprijevoznika tvrtku Croatia Airlines, a tom prilikom osvrnuo se i na planove za modernizaciju hrvatskih zračnih luka s ciljem da budu frekventne tijekom cijele godine, a ne samo ljeti. Isto tako, prisutnima je predstavio i planove za modernizaciju luka, te trajektnih pristaništa kroz kvalitetno unaprjeđenje infrastrukture.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućim modelima upravljanja autocestama, kao također o  jednom od aktualnih pitanja iz resora Ministarstva pomorstva,prometa i infrastrukture, a tom prilikom zamjenik ministra Škrgatić istaknuo je kako su iskustva susjednih zemalja i modeli  upravljanja autocestama koje koriste svakako korisni primjeri, a  koji i Hrvatskoj mogu poslužiti kao smjer u osmišljavanju odgovarajućeg modela za upravljanje hrvatskim autocestama.

Sudionici susreta izrazili su obostrano zadovoljstvo održanim sastankom, te su iskazali otvorenost za buduće suradnje.