Predstavljen projekt tehničke pomoći iz programa IPA IIIa

Photo nsl IPA MPPI-EUD 4_12.jpg
Svečano predstavljanje projekta “Tehnička pomoć Operativnoj strukturi u samostalnoj identifikaciji, ocjenjivanu i pripremi projekta“  održano je danas u Delegaciji Europske unije. Projekt se financira u okviru IPA  programa 2007. – 2011. Europske unije za Hrvatsku.

Događaju su nazočili kap. Nikola Mendrila, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Richard Masa, šef Odjela za provedbu projekata u Delegaciji EU u RH, Katarina Čop Bajde, zamjenica čelnika Operativne strukture iz Uprave za prometnu  infrastrukturu te Gabor Kenda, voditelj projektnog tima.

Ovaj projekt provodi međunarodni tim stručnjaka iz tvrtke BalCon Ltd. u suradnji s Operativnom strukturom za IPA komponentu IIIa koju čine Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastruktura d.o.o. i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Cilj projekta vrijednog 550.000 eura je pripremiti Hrvatsku za učinkovito raspolaganje i apsorpciju IPA pomoći te na taj način uspješno osposobiti Republiku Hrvatske za učinkovitu primjenu Strukturnih fondova i Kohezijskog fonda nakon pristupanja Europskoj uniji.

Svrha ovoga projekta je uspostava tima stručnjaka u Upravi za prometnu infrastrukturu, koji će biti osposobljen za neovisnu analizu svih aspekata infrastrukturnih projekta u sektoru prometa predloženih za sufinanciranje iz EU fondova, a posebno za analizu zrelosti i prihvatljivosti za financiranje u odnosu na predloženu prioritetnu os.

Nakon provedbe tim unutar sektora prometne infrastrukture bit će podržan edukacijom i stručnom praksom u studijama predizvedivosti, izvedivosti, analizi troškova  i koristi, ekonomskoj i financijskoj analizi, ocjenjivanju izvještaja procjene utjecaja na okoliš, procjeni rizika, osnivanju indikatora praćenja projekta te zahtjevima publiciteta i promidžbe projekta. Provedba Projekta započela je 23. veljače 2012. godine i trajat će narednih 15 mjeseci.

Pomoćnik ministra Mendrila je kazao da se u IIIa komponenti IPA-e  trenutno  provodi 21 operacija, čija je ukupna vrijednost 113 milijuna eura, od čega je do sada kroz ugovore realizirano 18.594.281,00 eura. Također, naglasio je kako u provedbi IPA Operativnog programa za promet, osim projekata građenja i izrade tehničke dokumentacije, koji se nalaze u 1. i 2. prioritetnoj osi, postoji veoma važna prioritetna os 3 „Tehnička pomoć“ kroz koju je korisnicima, tijelima Operativne strukture, dana mogućnost stjecanja znanja i ekspertize potrebne za provedbu IPA-e.


Za više informacija:
Alenka Pirić, IPA Publicity Officer Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture, tel. 01 3784 525

Fotogalerija:
2012. 04. 24. - Predstavljen projekt tehničke pomoći iz programa IPA IIIa