Predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministar Siniša Hajdaš Dončić u obilasku gradilišta i završenih dionica državnih cesta Krapinsko-zagorske županije

Photo //vijest06072015/fotografija 5.JPG
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obišli su danas gradilišta i završene dionice državnih cesta u Krapinsko-zagorskoj županiji. U obilasku su sudjelovali i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža, župan KZŽ-a Željko Kolar te načelnici općina Sv. Križ Začretje, Bedekovčina i Marija Bistrica.

Riječ je o projektima čija ukupna vrijednost premašuje iznos od 1,7 milijardi kuna i čijom se realizacijom rješavaju problematične prometne točke na lokacijama diljem Krapinsko-zagorske županije. Nadalje, izgradnja ovih infrastrukturnih objekata osigurat će preduvjete za ravnomjeran razvoj zapadnog i istočnog dijela Krapinsko – zagorske županije, s obzirom da isti do sada nisu bili kvalitetno cestovno povezani.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je kako su ulaganja u cestovnu infrastrukturu Krapinsko – zagorske županije neophodna kako zbog rasporeda stanovništva, tako i zbog iznimno gustog dnevnog prometa koji na pojedinim dionicama državnih cesta iznosi i do 9 tisuća vozila.  Tako na primjer na promet u istočnom dijelu županije utječe iznimno velik broj hodočasnika koji svake godine pohode najpoznatije hrvatsko marijansko svetište Mariju Bistricu.

Podsjetimo, upravo je ulaganje u obnovu državne ceste D29 između Marije Bistrice i Laza jedno od najvažnijih ovogodišnjih investicija u infrastrukturu na području Hrvatskog zagorja. Vrijednost radova na 10,9 kilometara prometnice iznosi 61 milijun kuna (bez PDV-a), a okviru građevinskog zahvata izvršena je sanacija 11 klizišta, izgrađene su nove pješačke staze na trasi hodočasničke rute iz smjera Zagreba do Marije Bistrice te je obnovljeno parkiralište uz izvor pitke vode, na kraju dionice, uz sam rub Parka prirode Medvednica.

U nastavku obilaska cestovnih projekata u Krapinsko – zagorskoj županiji uzvanici su obišli gradilište brze ceste Popovec - Marija Bistrica - Zabok sa spojem na Breznički Hum. Ukupna vrijednost investicije je oko 1,6 milijardi kuna, a trenutno je u izgradnji dionica brze ceste Zlatar Bistrica – Andraševac te dionica Andraševac (Bračak) - Mokrice što uključuje i izgradnju čvora. Cesta je sastavni dio smjera koji spaja zasljemensko područje s gradom Zagrebom te zatvara zagrebački cestovni prsten. Riječ je o projektu za kojom su stanovnici tog dijela Županije desetljećima vapili, a o veličini i značaju projekta govori i podatak da će ukupna duljina prometnice po završetku svih radova iznositi 59,1 kilometar.

U tijeku su i radovi na izgradnji dionice državne ceste između Zaboka i Sv. Križa Začretja, ukupne duljine šest kilometara. Vrijednost radova je 43.6 milijuna kuna (bez PDV-a). Cesta je projektirana za brzinu od 80 km/h, a njezinim će se završetkom izgraditi paralelna ceste s postojećom autocestom A2 te osigurati kvalitetan cestovni spoj sa županijskim središtem u Krapini.

Podsjetimo na kraju kako se u pojedine dionice državnih cesta Krapinsko-zagorske županije desetljećima nije ulagalo, usprkos činjenici što na pojedinim dijelovima istih prosječni godišnji dnevni promet iznosi od 8 do 10 tisuća vozila, što je za čak pet puta više negoli na pojedinim dionicama autocesta.