HŽ Infrastruktura: Međunarodni stručnjaci obišli radove na željezničkim mostovima

Photo nsl w Zeleni most Sava.JPG
U organizaciji HŽ Infrastrukture u Zagrebu je od 17. do 19. rujna održan drugi ovogodišnji radni sastanak stručne skupine za pružne građevine Međunarodne željezničke unije (UIC) koja okuplja 197 članova s pet kontinenata.

Na sastanku su bili i predstavnici znanstveno-istraživačkog projekta SMARTrail (Sustainable Maintenance and Analysis of Rail Transport Infrastructure), čiji je glavni cilj unapređenje metoda za sanaciju željezničke infrastrukture.

U sklopu sastanka 18. rujna sudionici su obišli radilišta na trima mostovima koje HŽ Infrastruktura obnavlja u sklopu modernizacije hrvatske željezničke mreže. Riječ je o Zelenom mostu Sava u Zagrebu (vrijednost radova 38,5 milijuna kuna), mostu Buna u Turopolju (4,9 milijuna kuna) i mostu Ličanka kod Fužina (18 milijuna kuna).

To su samo neki od dvadesetak željezničkih mostova koji se ojačavaju, rekonstruiraju i obnavljaju diljem Hrvatske. Riječ je o mostovima  Glogovica,  Vrbova, Kamenica i Rinovica na pruzi Novska – Tovarnik – državna granica, Krka,  Čikola, Radljevac i  Manitaš na splitskoj pruzi,  Butišnica na pruzi Knin – Zadar,  Vrbovsko i  Jelenski jarak na riječkoj pruzi, Konjska na pruzi Križevci – Bjelovar -  Kloštar, Kupa Zorkovac i Kupa Bubnjarci na pruzi Karlovac – Kamanje,  Mura na čakovečkoj pruzi te most  Varaždin – Golubovec.

Do kraja 2014. godine planirano je u obnovu mostova uložiti 170 milijuna kuna, priopćeno je iz HŽ Infrastrukturae.