Ministar Hajdaš Dončić sudjelovao na 9. susretu Liderova Kluba izvoznika

Photo nsl w minSHD-LIDER 2-10_13.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić  sudjelovao je danas na devetom po redu susretu Liderova Kluba izvoznika, gdje je održao izlaganje na temu „Značaj prometa i infrastrukture za razvoj konkurentnog izvoznog gospodarstva“, a također je bio i jedan od sudionika okruglog stola.

U svom izlaganju ministar Hajdaš Dončić osvrnuo se na dosadašnju sliku prometa i infrastrukture u Hrvatskoj: „Posljednja strategija prometnog razvoja datira iz 1999. godine, a ona nije usklađena niti s novim politikama Europske unije, a ni s revizijom aktualnog europskog zakondavstva iz područja prometa. Nepostojanje vizije o prometu rezultiralo je time da se ni prometna infrastruktura nije dosada promatrala kao temelj za gospodarski razvoj, a niti kao sredstvo u funkciji jačanja trgovine i izvoza.“

Također, naglasio je kako se sadašnja Vlada Republike Hrvatske u dijelu prometne politike odredila za razvoj moderne prometne infrastrukture, koja će služiti razvoju gospodarstva i turizma, potrebama stanovništva i integraciji u prostor Europske unije.

„Ideja same izrade Strategije je poimanje prometnog sustava kao koncepta u kojem naglasak nije samo na infrastrukturi, već i na organizaciji svih vrsta prometnih usluga. Donošenjem Strategije stvaramo temelj za sveobuhvatni, intermodalni, razvojni i društveno odgovoran prometni sustav. Prometni prioriteti svakako su područja željezničke infrastrukture, riječnih i morskih luka, kao i područja cestovne infrastrukture u dijelovima uskih grla. Svakako želimo da promet i prometna infrastruktura što više doprinesu konkuretnosti izvoza i jačanju gospodarstva, te nam je bitno znati koja su vaša tržišta, kako bi smo u procesu planiranja, projektiranja i prometnog povezivanja Hrvatske sa Europom i svijetom što kvalitetnije predvidjeli razvoj i trendove u narednim godinama, te na taj način doprinijeli cilju. Važno je da vi izvoznici pratite  razvoj naših željeznica, morskih i zračnih luka, te kroz njih pronalazite područja vašeg izvoza, i da koristite hrvatsku infrastrukturu za plasman svojih proizvoda i usluga. “ - istaknuo je ministar Hajdaš Dončić.

Osim o značaju prometa i infrastrukture na razvoj konkurentnog izvoznog gospodarstva, na devetom po redu susretu Liderova Kluba izvoznika predstavljen je indeks izvozne klime, te se raspravljalo i o tome kako potaknuti izvoznu klimu, a domaćin susreta bio je Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže.

Susretu su prisustvovali predstavnici članova Kluba izvoznika: Ericsson Nikola Tesla, Genere, HBOR-a, Hrvatske poštanske banke, INA-e, Jadran Galenski Laboratorija, Adria grupe, Kotke, Kraša, Podravke, TIM Kabela, Vetropack Straže, Abrakadabre, Badela 1862, ELKA-e, te ZŠEM-a.