Počela trodnevna konferencija Croenergy 2013.

Photo nsl conf CRO-NRG 3-10_13.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić sudjelovao je danas na drugoj po redu konferenciji  Croenergy 2013., na temu  mogućnosti  financiranja energetskih projekata za investitore iz javnog i privatnog sektora, koja se održava u Tuheljskim toplicama, u organizaciji Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, Europske udruge regionalnih agencija za energetiku i okoliš (Fedarene), te inicijative Opće uprave Europske komisije za energiju (ManagEnergya), a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Na svečanom otvorenju trodnevne konferencije nazočne je pozdravio Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je tom prilikom istaknuo: „Učinkovito raspolaganje energijom od izuzetne je važnosti, a dobar je primjer smjer energetske politike Vlade RH  koja upravo u području  energija otvara prostora za stjecanje znanja, primjene i inovacije novih tehnologija, što će svakako doprinijeti i otvaranju novih radnih mjesta. U spomenutoj energetskoj politici svakako je potrebno posvetiti pažnju i onim kategorijama stanovništva koje bez pomoći određenih socijalnih i edukativnih mjera neće same moći ostvarivati svoje pravo na raspolaganje energijom, što je jedno od osnovnih ljudskih prava.“

Govoreći na temu važnosti energetske učinkovitosti prisutnima na konferenciji „Croenergy 2013“ obratio se i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić :„ Pitanje energetske učinkovitosti je važno pitanje cijele Europske unije i država članica upravo zato što je preduvjet gospodarskog rasta, regionalnog razvoja, razvoja prometne infrastrukture i zaštite okoliša. Najveći  je izazov pred nama, a to je kako raspolagati energijom, kako poticati energetsku učinkovitost i kako financirati te projekte. Upravo iz tog razloga, Vlada RH je u potpunosti uskladila pravnu regulativu s europskom stečevinom i time dala okvir za razvojne i nove projekte na ovom pordručju.“

Ministar Hajdaš Dončić naglasio je kako se u okviru Vladinih radnih skupina za poticanje investicija razmatraju  projekti u energetskom sektoru i definiraju modeli njihova financiranja kroz fondove EU, kroz privatne investicije i javno-privatna partnerstva.

„Ovaj tjedan je U Saboru završena rasprava o Zakonu o promicanju čistih i energetsko učinkovitih vozila u prijevozu, kojeg je izradilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a kojim se potiče tržište čistih i energetski  učinkovitih vozila i zaštite okoliša, klime i energetike. Intencija Zakona je u javnom prijevozu i javnim uslugama osigurati korištenje što većeg broja ekološki prihvatljivih vozila.“ - rekao je ministar.

Osim spomenutih, drugoj po redu konferenciji Croenergy 2013. prisustvovali su predstavnici Europske komisije, Odbora regija Europske unije, europskih regija, te župani, gradonačelnici, i načelnici općina.