Radovi na zagrebačkom Glavnom kolodvoru od 1. do 11. ožujka 2013.

Photo HZ_INFRASTRUKTURA.jpg
U Zagreb Glavnome kolodvoru u tijeku su radovi na projektu zamjene sustava signalno-sigurnosnih uređaja koji su sagrađeni između 1936. i 1940. te su tako zastarjeli postali preprekom urednom tijeku prometa preko Zagreb Glavnoga kolodvora, zato je u studenome 2010. HŽ Infrastruktura pokrenula projekt zamjene sustava signalno-sigurnosnih uređaja.

Projekt se financira sredstvima EU-ova Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Vrijednost radova je 10,4 milijuna eura, s time da 85 posto vrijednosti čine nepovratna sredstva EU-a, a 15 posto sredstva iz državnog proračuna.

Izvođač radova jest konzorcij koji čine austrijska tvrtka Siemens AG Osterreich i zagrebačka tvrtka Elektrokem d.o.o., dok je nadzor radova dodjeljen španjolskoj tvrtki 'Técnica y Proyectos S.A.' (TYPSA).

Provedbom tog projekta poboljšat će se protočnost vlakova kroz Zagreb Glavni kolodvor, a sigurnost će biti na najvišoj razini.

Zbog završne faze navedenih radova promet na Zagreb Glavnom kolodvoru u cijelosti će biti obustavljen od petka 1. ožujka u 23.00 sata do ponedjeljka 11. ožujka 2013. u 4.00 sata.

U tome razdoblju na snazi će biti posebna regulacija željezničkog prometa pa će vlakovi vožnju završavati u stajalištu Maksimir, kolodvorima Sesvete, Zagreb Resnik ili Zagreb Zapadnom kolodvoru, ovisno o relaciji i rangu vlaka, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica.

Više informacija na www.hznet.hr.
 
Organizacija prometa (.pdf grafički prikaz)