Ministar Oleg Butković sa županom Ivanom Anušićem o prometnim projektima na području Osječko - baranjske županije

Photo nsl MIN-OSBZ 28-5_18.JPG
Danas je u Osijeku održan operativni radni sastanak ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića  i župana Ivana Anušića na temu aktualnih i budućih prometnih projekata na području Osječko - baranjske županije.

„Grad Osijek mora postati intermodalno prometno čvorište te se, u tom smislu, svi infrastrukturni projekti u Županiji moraju ubrzati. Riječ je, između ostalog, o nastavku izgradnje koridora Vc, na dijelu prema Belom Manastiru. Za dionicu postoji građevinska dozvola i u ovom trenutku Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo financija razgovaraju s međunarodnim financijskim institucijama o zatvaranju financijske konstrukcije. Za dio objekata koji se nalaze na ovom dijelu autoceste u međuvremenu su otvorene ponude u vrijednosti od 80 milijuna kuna.", rekao je ministar Butković predstavnicima medija po završetku sastanka te pojasnio kako nakon završetka dionice do Belog Manastira, preostaje još pet kilometara koje treba usuglasiti s mađarskom stranom, posebno točku spajanja hrvatskog i mađarskog dijela autoceste.

"Na sastanku je bilo riječi i o obnovi državnih cesta, a u koje će se samo do 2020. godine na području Osječko - baranjske županije uložiti oko 230 milijuna kuna, kao i o potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Obilaznice Petrijevaca.", istaknuo je ministar te rekao kako se razgovaralo i o željeznici, točnije, o obnovi osječkog željezničkog kolodvora te o rekonstrukciji pruge Osijek – Virovitica.

"Govora je bilo i o pomoći Zračnoj luci Osijek u prevladavanju trenutnih poslovnih poteškoća, kao i o projektima Lučke uprave Osijek. O jednom koji se financira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a obuhvaća izgradnju terminala za pretovar rasutih tereta te o drugom kojim je predviđena izgradnja putničkog terminala, a za što je resorno Ministarstvo osiguralo tri milijuna kuna.“, istaknuo je, između ostalog, ministar Oleg Butković.

Zadovoljstvo današnjim sastankom izrazio je i župan Ivan Anušić podsjetivši na geoprometni položaj koji ima ova Županija u odnosu na čak četiri prometna koridora koji prolaze ovim područjem, a uključuju cestovni, željeznički, zračni i riječni promet. Odgovaravši na novinarska pitanja, župan Anušić procijenio je da se radi o ulaganjima od milijardu kuna,  akoja će biti uložena u slijedećih nekoliko godina.

Uz župana Anušića i ministra Butkovića na sastanku su sudjelovali i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić te predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan.