Održana svečanost podjele 51 defibrilatora za trgovačka društva Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture

Photo POD-DEFIBR-010_NSL.jpg
Na prigodnoj svečanosti primopredaje u četvrtak, 19. prosinca, u 11 sati u Velikoj dvorani Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić preuzeo je od ministra zdravlja Rajka Ostojića defibrilatore (AVD) za trgovačka društva u svom resoru. Riječ je o iznimno vrijednim uređajima čijom je primjenom unutar pet minuta od trenutka zatajenja srca moguće povećati uspješnost preživljavanja na iznad 50 posto. Uređaji će biti ustupljeni na korištenje svim zračnim lukama, autocestama, trajektima te željezničkim kolodvorima diljem Hrvatske. Riječ je iznimno frekventnim lokacijama kojima se godišnje kreće više milijuna putnika, a koje će od sutra biti opremljene s ukupno 51 uređajem za ranu defibrilaciju, sveukupno vrijednim 642 tisuće kuna.

U uvodnoj riječi ministar Hajdaš Dončić pozdravio je nazočne te istaknuo: „Našim kolodvorima, zračnim lukama, morskim pristaništima,  trajektnim pristaništima i autocestama godišnje putuje više od  20 milijuna putnika. Samo u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb godišnji promet putnika prelazi 2,3 milijuna, a Jadrolinije čak 9,5 milijuna putnika godišnje. I  nije teško zamisliti koliko je upravo za naš resor ovaj projekt vrijedan. Zahvaljujem kolegi Rajku Ostojiću na pokretanju i vođenju ovog vrlo humanog projekta, njegovim suradnicima i zaposlenicima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu koji su educirali naše zaposlenike i osposobili ih da u pravom trenutku priskoče u pomoć i spase život.“ Ministar je zahvale uputio i zaposlenicima tvrtki u resoru Ministarstva koji su prošli edukaciju primjene defibrilatora, a posebno je zadovoljstvo izrazio zbog prisutnosti Davora Cindrića i Marine Pavlinić, dvoje ljudi, koji su zbog posebnih životnih okolnosti koje su ih zadesile, bili razlog pokretanja ovoga hvale vrijednog projekta simboličnog naziva „Pokreni srce – spasi život“.

Naime, krajem lipnja ove godine, zahvaljujući prisebnosti i educiranosti HAC ONC-ovog zaposlenika, Davora Cindrića, uz pravilnu upotrebu defibrilatora unutar svega pet minuta, na dionici autoceste Zagreb – Split, na izlazu iz tunela Brinje, spašen je život mladoj medicinskoj sestri, Marini Pavlinić, a kod koje je u trenutku vožnje došlo do iznenadnog srčanog zastoja. Na današnjoj je prigodnoj svečanosti svoja iskustva o tom događaju podijelio glavni akteri priče, heroj Davor Cindrić i spašena putnica, Marina Pavlinić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u svom je govoru poručio: „Ljudski život je nemjerljiv. Prema tome, koliko ova investicija iznosila tisuća i tisuća kuna on je naprosto nemjerljiv.“ Posebne zahvale Ministar Ostojić uputio je gospodinu Cindriću što je reagirao brzo i što je spasio jedan ljudski život, a zaposlenicima tvrtki u resoru Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture poručio: „ Bez obzira što ste dobili 50-tak automatskih vanjskih defibrilatora želim vam da ih što manje upotrebljavate. Na žalost morat ćete, jer i danas, kao i cijelu godinu, svaki sat jedan Hrvat umre od srčano-žilnih bolesti. I stoga od ove akcije očekujemo da ćemo broj spašenih života povisiti za 4 do 5 puta s obzirom na ovu poraznu statistiku.“

Potpisujući Zapisnik o primopredaji s kolegom Ostojićem, ministar Hajdaš Dončić apostrofirao je sigurnost kao glavnu odrednicu prometnih politika u 21. stoljeću te je čestitao zaposleniku HAC ONC-a koji je pravovremenom reakcijom i upotrebom defibrilatora, u svega 5 minuta, ponovno vratio u život mladu osobu. Nadovezujući se na ministra Hajdaš Dončića, ministar zdravlja, Rajko Ostojić, uz sigurnost naveo je i povjerenje kao iznimno važan segment svakog javnog djelovanja.  Podijelio je svoje iskustvo, kao liječnik, kada je spašavanje života u pitanju i pritom naglasio kako je uopće teško zamisliti kako se tek osjeća laik kada spasi život neke osobe. Upravo se to dogodilo prije nekoliko mjeseci kod tunela Brinje.

Nakon potpisanog Zapisnika, Ministri su sa nazočnima pogledali edukativni film o upotrebi defibrilatora koji su pripremili djelatnici Zavoda za hitnu medicinu. Poslije projekcije filma, svoja iskustva iz lipnja ove godine sa prisutnima su podijelili gospodin Cindrić i gospođa Pavlinić te su iznesenim taknuli u srce svih okupljenih. Cindrić je zadovoljstvo svojim hrabrim činom istaknuo ovim riječima: „Netko je rekao da život treba čuvati jer je zaslužio da ga čuvamo. Dobar je osjećaj znati da netko i dalje osjeća radost života, a vi ste iza toga.“ Gospođa Pavlinić posebne je zahvale uputila svome suprugu koji je pravovremeno reagirao tijekom srčanog zastoja svoje supruge. Zahvale je uputila i Ministarstvu koje je omogućilo da se defibrilatori pojave i u Hrvatskoj, a posebne je zahvale uputila gospodinu Cindriću koji je imao hrabrosti po prvi puta upotrijebiti taj uređaj i spasiti joj život.

Ministri su nakon emotivnih izlaganja, uručili simbolične poklone i zahvalnice gospodinu Cindriću i gospođi Pavlinić, a po završetku svečanosti simboličnim darovima počašćeni su i svi nazočni.

Podsjetimo se, program javno dostupne rane defibrilacije provodi Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Osnovne aktivnosti programa su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, zatim povećanje dostupnosti AVD-a i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a.

 
FOTOGALERIJA