Ministar Hajdaš Dončić u obilasku radova izmještanja državne ceste D225 između Zaprešića i Prigorja Brdovečkog

Photo nsl minSHD-ZAPR 28-11_14.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić obišao je danas radove na izmještanju državne ceste D225 na dionici između Zaprešića i Prigorja Brdovečkog.

Govoreći o projektu ministar je istaknuo da je izmještanje prometnice samo jedan u nizu infrastrukturnih zahvata koji se trenutačno provode u Republici Hrvatskoj, a za koje se kao osnovni kriterij izgradnje uzima podatak o prosječnom godišnjem dnevnom prometu.

Naime, upravo je iznimno gust promet kojem svakodnevno svjedoče stanovnici grada Zaprešića i okolice razlog pokretanja ove 45 milijuna kuna vrijedne investicije, a kojom se postojeća državna cesta izmješta na novu trasu. Pritom istaknimo da je izvođač radova na 6,42 kilometara dugoj prometnici tvrtka Viadukt d.d., projektanti Via Plan i Dalekovod dok nadzor nad projektom provodi Institut IGH d.d..

Nenad Maljković, član uprave Hrvatskih cesta, kazao je kako se ovim infrastrukturnim zahvatom podiže opća razina sigurnosti u prometu, posebno za stanovnike grada Zaprešića i okolnih naselja, te dodao kako o zahtjevnosti projekta ponajbolje govori podatak o potrebi izgradnje 700 metara dugog podvožnjaka ispod kolosijeka postojeće željezničke pruge Zaprešić - Zabok - Krapina, a smještenog na samom početku trase zahvata.

Gradonačelnik grada Zaprešića Željko Turk rekao je kako je ovo vrlo važan cestovni projekt za grad jer će se time zapravo sagraditi obilaznica oko Zaprešića, odnosno znatno rasteretiti središte grada kojim danas prolazi sav tranzitni promet.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazio je zadovoljstvo s radovima na izgradnji prometnice, te ponovio kako će i ovaj projekt pripomoći prometnom rasterećenju središta grada Zaprešića, ali i kvalitetnije povezati zapadni dio Zagrebačke županije s gradom Zagrebom.

Naime, izmještanjem ceste stvara se nova paralelna veza s centrom Zaprešića te skraćuje put između Zagreba i naselja zapadno od Zaprešića. Nadalje, poboljšava se cestovna povezanost zapadnog dijela Zagrebačke županije i Republike Slovenije pri čemu se sav tranzitni i regionalni promet na postojećoj državnoj cesti između Brdovca i čvora Zaprešić izmješta iz centra grada te ostalih naselja.

Po svršetku obilaska gradilišta državne ceste, ministar Hajdaš Dončić uputio se u općinu Brdovec, gdje je obišao radove na izgradnji 3500 metara dugog nogostupa, investicije vrijedne 4,3 milijuna kuna. Riječ je o iznimno važnom infrastrukturnom zahvatu, kojim se podiže opća razina sigurnosti svih sudionika u prometu, a naročito djece.

Podsjetimo, trenutno se na području Zagrebačke županije u projekte građenja i održavanja državnih prometnica ulaže više od 265 milijuna kuna.