Potpisan Sporazum o sufinanciranju obnove pruge Pleternica – Našice

Photo nsl HZInfr-PZ 23-4_13.jpg
Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić i gradonačelnik Požege Zdravko Ronko potpisali su danas Sporazum o sufinanciranju radova na obnovi dionice Pleternica – Našice na lokalnoj pruzi Nova Kapela – Našice. Vrijednost projekta je 286 milijuna kuna. Grad Požega sufinancirat će dio troška nabave tučenca, do 700.000 kuna, a ostale troškove financirat će HŽ Infrastruktura.

Obnova pruge odvijat će se u dvije faze. U prvoj fazi obnovit će se dionica pruge Pleternica-Čaglin duljine 17,5 km. Vrijednost tih radova je 70 milijuna kuna, izvođač radova su Pružne građevine, a završetak radova 31. prosinca 2013. godine. Druga faza jest obnova dionice pruge Čaglin-Našice u duljini 19 km. Vrijednost tog projekta je 216 milijuna kuna, a radovi će trajati do kraja 2015. Radovi bi trebali početi 10. svibnja 2013.

Tim sporazumom Grad Požega i HŽ Infrastruktura utvrdili su zajednički interes za obnovu dionice Pleternica – Našice, a predmet sporazuma je nabava opreme i materijala te izvođenje radova i nadzor nad izvođenjem radova u sklopu obnove pruge.

"To je još jedan primjer dobre suradnje lokalne samouprave i HŽ Infrastrukture. Veseli nas što se radovi na obnovi pruge Požega – Velika, koji su počeli prošle jeseni, bliže kraju. Želja nam je bila vratiti promet i na pruzi do Našica, a sada to i činimo. Zadovoljni smo  sufinanciranjem ovog projekta jer zajednička  suradnja može iznjedriti još mnogo toga za dobrobit građana Županije. Vjerujem da će ta pruga značiti puno i stanovništvu cijele Slavonije.". – rekao je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Peričić prigodom potpisivanja sporazuma.

Gradonačelnik Ronko zahvalio je Upravi HŽ Infrastrukture na spremnosti da obnovi prugu, čime prepoznaje brigu i potrebu za pružanje pomoći stanovništvu te iskazuje želju za prosperitetom cijele Županije. "Ovo je nastavak dobre suradnje koja traje još od 2003. kada je obnovljen požeški kolodvor i u parku postavljena lokomotiva koja je nekada vozila na relaciji Nova Kapela – Velika. Ovaj je željeznički pravac vrlo važan u gospodarskome smislu te kao poveznica građana sa središtem Županije. Nećemo stati samo na tome – dionicu od Požege  do Velike planiramo organizirati kao gradsku željeznicu. Tako bismo povezali okolna naselja, a planiramo i obnovu stajališta, što bismo i financirali. Dionica pruge Pleternica – Čaglin – Našice vrlo je važna za okolno stanovništvo kao poveznica s regionalnim središtem, gradom Osijekom.". – istaknuo je gradonačelnik Ronko. - a kako je priopćeno iz HŽ Infrastrukture.