Priprema autocesta za turističku sezonu

Photo Autocesta.jpg
Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. u svrhu pripremljenosti autocesta za predstojeću turističku sezonu i povećan intenzitet prometa te očuvanja visokog stupnja sigurnosti prometa autocestama i samih korisnika, intenzivno izvode radove redovnog održavanja  autocesta.

U tijeku su radovi redovnog održavanja autocesta koji uključuju obnavljanje vertikalne i horizontalne prometne signalizacije, košnju trave, sanaciju kolnika  manjeg obima, ispitivanje funkcionalnosti  tunelskih sustava, uređenje odmorišta i naplatnih postaja i ostali radovi.

Od 1. svibnja otvorena su sva odmorišta na autocesti A1 na kojima će, kao i svake godine, u vrijeme turističke sezone biti instalirani kemijski WC-i kako bi se u danima vršnog opterećenja prometa i smjene turista rasteretili sanitarni čvorovi na benzinskim postajama, caffe barovima i ugostiteljsko-trgovačkim objektima.

S ciljem operativnog djelovanja i tijekom turističke sezone uspostavljena je  koordinacija svih nadležnih subjekata u provedbi organizacije prometa (MUP, MPPI, HAK, HRT, DUZS, HAC, HC, ARZ, AZM, HAC ONC i Hitna medicinska pomoć HMP) te je definiran način organizacije dežurstava žurnih službi MUP-a i HMP-a.

Hrvatske autoceste održavanje i naplate cestarine d.o.o. u prostorijama svojih tehničkih jedinica organizirati će smještaj timovima hitne medicinske pomoći, a sve u svrhu omogućavanja pravovremenog reagiranja u trenucima nesretnog događaja na autocestama. Na autocesti A1 timovi hitne medicinske pomoći biti će smješteni u tehničkim jedinicama održavanja Brinje, Dugopolje i Zagvozd, na autocesti A3 u tehničkoj jedinici održavanja Županja te na autocesti A6 u tehničkoj jedinici održavanja Delnice.

Tijekom turističke sezone posebno će se voditi računa o protočnosti prometa te će u istu svrhu biti pojačana i ophodarska služba  na autocestama.  Izvanredni prijevozi u periodu od 10.06.2016. godine do 19.09.2016. godine za koje će HAC ONC procijeniti da značajnije utječu na odvijanje prometa neće biti dozvoljeni u dane vikenda (petak od 09,00 sati, subota i nedjelja do 20,00 sati) te uoči (od 09,00 do 24,00 sata) i u dane blagdana (od 00,00 sati do 24,00 sata).

Zbog sigurnosti i protočnosti prometa, Uprava prometne inspekcije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture izdala je zabranu izvođenja svih radova na određenim dijelovima autocesta u vrijeme vikenda  te na dane uoči i na dane blagdana u vremenu od 10. lipnja do 19. rujna.

Radovi redovnog i izvanrednog održavanja mogu se izvoditi isključivo samo u dane izvan vikenda ili blagdana. Iznimka su već započeti radovi na izgradnji i rekonstrukciji javnih cesta koji se obavljaju u cilju očuvanja sigurnosti i kvalitete prometa, odnosno radovi koji se nisu mogli zbog vremenskih uvjeta izvoditi prethodnih mjeseci niti su se zbog kompleksnosti mogli završiti do početka turističke sezone. Isti su odobreni posebnom Rješenjem Uprave prometne inspekcije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Preporuka je našim korisnicima da prate prometnu signalizaciju kao i poruke na info - displejima o ograničenju prometa na pojedinim dionicama autoceste kao i obavijesti o eventualnim obilascima. Posebnu pažnju tijekom ljetnih mjeseci treba obratiti na podvelebitsku dionicu autoceste A1, od čvora Sveti Rok do čvora Posedarja,  kao i na dionicu autoceste A6 Kikovica - Oštrovica - tunel Tuhobić jer u uvjetima olujnog vjetra kada jačina vjetra prelazi granice iznad kojih postoji opasnost za daljnje odvijanje ukupnog prometa ili skupine vozila, dolazi do privremenog zatvaranja pojedinih dionica autoceste A1 i A6.

Također, iz operatori mole korisnike da zbog sigurnosti prometa zaustavnu traku koriste samo u izvanrednim situacijama ili zbog kvara vozila. U slučaju kvara na vozilu ili drugog događaja na autocesti potrebno je obilježiti zaustavljeno vozilo te nas odmah kontaktirati putem SOS telefona ili pozivom na besplatni info telefon 0800 0422 / 0800 0111. U ovom slučaju zaustavljanja na autocesti korisnici se mole da napuste vozilo i pričekaju pomoć iza zaštitne odbojne ograde ili na drugom sigurnom mjestu, te obavezno obuku zaštitni prsluk.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, uspostavljena je kontinuirana suradnja s predstavnicima medija i HAC ONC-a, upravitelja autocesta, Hrvatskog autokluba i Hrvatskog radija.

Obavješćivanje javnosti o stanju na cestama i regulacijama u vrijeme pojačanog prometa provodi se svakih  60 minuta, a u slučaju izvanrednih situacija odmah.

Sve informacije o privremenim regulacijama prometa na autocestama redovito se objavljuju putem redovnih izvješća HAK-a i na web stranici  Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb d.d. (ARZ).

Korisnici se također mole da podese vlastite radioprijamnike u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako bi saznali što se događa na autocestama, sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422 ili 0800 0111 >>> više >>>.

PRILOG
 
II. ZMJENA I DOPUNA RJEŠENJA O ZABRANI RADOVA NA CESTAMA U TURISTIČKOJ SEZONI 2016 (.pdf)