Hrvatskoj zeleno svjetlo Europske komisije za nastavak gradnje Istarskog ipsilona

Photo Y 6_17.jpg
Europska komisija odobrila je Hrvatskoj produljenje ugovora sa Bina-Istrom, koncesionarom Istarskog ipsilona, a čime je dano zeleno svijetlo i za 165 milijuna eura vrijednu izgradnju punog profila autoceste na dionici Pazin-tunel Učka u duljini od 28 km.

Europska komisija potvrdila je kako je hrvatski plan u skladu s državnim potporama, a Povjerenica Margrethe Vestager, zadužena za politiku tržišnog natjecanja izjavila je kako će produljenje koncesije za Istarski ipsilon unaprijediti regionalni rast i investicije, poboljšati sigurnost građana te smanjiti prometno zagušenje.

„Nakon dvije godine procedure koja je podrazumijevala iscrpne pregovore sa koncesionarom, međunarodnim financijskim institucijama i Europskom komisijom, sa zadovoljstvom sam primio ovu vijest iz Brisela. Ubrzo počinje izgradnja 2 B1 faze Istarskog ipsilona od Tunela Učka do Pazina. To je veliki i važan infrastrukturni projekt s kojim ova Vlada nastavlja s velikim investicijskim ciklusom u izgradnji prometne infrastrukture. Nakon ove Odluke, pokrećemo proceduru donošenja Odluke aneksa ugovora o koncesiji kojeg donosi Vlada Republike Hrvatske. Paralelno s ovim projektom, kreće se u projektiranje i 2 B2 faze, odnosno druge cijevi tunela Učka i završetak izgradnje punog profila do čvora Matulji.”, izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Podsjetimo, Bina-Istra d.d. dogovorila je sve uvjete financiranja projekta, a radovi na dionici Pazin-tunel Učka trebali bi trajati ukupno 3 godine.