Na sastanku ministra Butkovića i gradonačelnika Obersnela u Rijeci dogovoreni brojni razvojni projekti

Photo NSL MIN RI 26-01-18.jpg

Na sastanku, koji su u Rijeci održali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, dogovorene su potrebne aktivnosti na prometnim projektima, koji se nalaze na području Grada Rijeke, a koje će omogućiti daljnji razvoj i dati podršku Rijeci - Europskoj prijestolnici kulture.

Na sastanku je tako bilo riječi o infrastrukturnim projektima koje resorno Ministarstvo, bilo samostalno ili u suradnji s lokalnim vlastima, provodi i planira na riječkom gradskom području, a riječ je o investicijama u cestovnu i lučku infrastrukturu te ulaganjima u razvoj infrastrukture širokopojasnog interneta.

Jedna od tema današnjeg sastanka bila je i mogućnost realizacije projekata na području Delte te luke nautičkog turizma u luci Porto Baroš. Dogovoreno je kako će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenuti potrebne aktivnosti kako bi se stekli uvjeti za raspis natječaja za luku nautičkog turizma, odnosno, potrebno je izuzeti to područje iz nadležnosti Lučke uprave te provesti zakonodavnu proceduru kako bi Vlada donijela Odluku i raspisala natječaj za dodjelu koncesije za luku nautičkog turizma.

„Kako bi pokrenuli taj, za Rijeku vrlo značajan razvojni projekt, kopneni dio Delte izuzet će se iz pomorskog dobra i postati javno dobro u vlasništvu Republike Hrvatske, na raspolaganju Ministarstva državne imovine.“, pojasnio je ministar Butković.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo dogovorom oko ubrzavanja realizacije projekta uređenja Delte i Porto Baroša te ocijenio kako će izuzimanje lučkog područja Delta iz pomorskog dobra utjecati na podizanje interesa investitora za realizaciju tog projekta.

Na sastanku je razgovora bilo i o nizu cestovnih projekata, koji se pripremaju na riječkom području, kako o najvažnijem projektu D403, kojim će se cestovno povezati riječka obilaznica s novim kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali, tako i onim manjim projektima na području Grada.

„Dokumentacija je pri kraju i u trećem kvartalu očekujemo raspisivanje natječaja za taj vrlo važni infrastrukturni projekt vezan uz funkcioniranje Zagrebačke obale.“, rekao je resorni ministar Butković. "Ministar je vrlo jasno dao do znanja da je cesta D403 važan nacionalni projekt pa očekujemo raspisivanje natječaja za gradnju do kraja godine", dodao je gradonačelnik Obersnel.

„Budući se radi o 60 milijuna eura vrijednom projektu, dvije su mogućnosti osiguravanja sredstava za provedbu projekta. Jedna je Operativni program Konkurentnost i kohezija, a druga novi instrument CEF Blending, kojim bi se osiguralo 20 posto bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, a 80 posto iz državnih sredstava.“, dodao je ministar Butković, napominjući kako je obveza Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva financija pronaći prihvatljiv model financiranja.

Govora je bilo i o projektima rekonstrukcije Adamićeve i Krešimirove ulice, za koje bi se, tijekom ove godine raspisao natječaj, dok su radovi na rekonstrukciji rotora na Martinkovcu već u tijeku, kao i projektiranja kružnih raskrižja na Pećinama i Pavlovcu.

Ministar Butković osvrnuo se i na cestu prema Marišćini te pojasnio da će se za nedovršeni dio ceste na području Općine Viškovo raspisati natječaj za izbor novog izvođača, a nakon izmjene rotora u projektu.

Jedna od tema sastanka bilo je i korištenje skladišta Export Drvo za potrebe održavanja izložbi, sajmova i sličnih događanja tijekom trajanja projekta Europske prijestolnice kulture 2020. Dogovoreno je kako će Ministarstvo mora prometa i infrastrukture poduzeti potrebne zakonodavne mjere da se osigura dodjela i korištenje tog prostora Gradu Rijeci, a koji se nalazi unutar lučkog područja. „Na taj bi način bila zadržana postojeća funkcija tog prostora, koji službi za izložbene i sajamske svrhe, odnosno kao prostor za smještaj udruga vezanih uz kulturu.“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Kao posljednja tema, otvoreno je pitanje razvoja projekata širokopojasne infrastrukture na području Grada Rijeke, gdje ne postoji komercijalni interes. 

Uz ministra i gradonačelnika te njihove suradnike, na sastanku su bili prisutni i predstavnici Hrvatskih cesta.