Ministar Oleg Butković otvorio brzu cestu Gradec - Križevci

Photo nsl MIN-HAC-KZ 2-9_16.jpg

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković otvorio je danas poddionicu brze ceste DC10 između Gradeca i Križevaca.

Svečanosti otvaranja nazočili su gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, direktor Hrvatskih autocesta Josip Draženović te biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak.

Podsjetimo, poddionica Gradec-Križevci sastavni je dio brze ceste DC 10 koja će trenutkom svoje finalizacije povezati čvor Sv. Helena sa hrvatsko - mađarskom granicom.

„Novoizgrađena poddionica će građanima Križevaca i okolice put do Zagreba skratiti za 20 minuta. Apsolutni je prioritet da se ova cesta nastavi graditi dalje prema Koprivnici i Bjelovaru“ - rekao je ministar Butković te dodao kako je u tijeku još jedan veliki infrastrukturni zahvat, a to je modernizacija željezničke pruge Dugo Selo - Križevci.

„Ovdje se događaju veliki infrastrukturni projekti, a to znači da će biti posla, radosti i veselja za sve ljude, jer jedino tako možemo stvoriti pozitivnu klimu i osigurati gospodarski rast", istaknuo je ministar Butković povodom današnjeg otvaranja.

Okupljenima se obratio i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. On se zahvalio svima zaslužnima za izgradnju ceste te istaknuo kako će otvaranje poddionice pripomoći gospodarskom razvoju kraja, podići cijene nekretnina, te privući ulagače.

Na važnost nastavka izgradnje prometnice prisutne je podsjetio  gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg koji je tom prilikom rekao: "Trebamo podignuti ruke kada dođe trenutak glasovanja o nastavku gradnje prema Koprivnici i Bjelovaru, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadamo. Od izgradnje željezničke pruge  1873. godine do danas grad nije imao infrastrukturnu investiciju ovakvog značaja“.

Podsjetimo, na poddionici između Gradeca i Križevaca ukupno je izgrađeno 15 objekata, i to 6 mostova, 3 vijadukta, 4 nadvožnjaka, 1 podvožnjak, te 1 prolaz za životinje. Dužina novoizgrađene poddionice iznosi 12,5 km, dok je njena ukupna investicijska vrijednost 595 milijuna kuna. Najznačajniji i najveći objekt na poddionici jest nadvožnjak iznad željezničke pruge, dužine 314 m.

Za nastavak izgradnje brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog u tijeku je priprema projektne dokumentacije, dok je dionica od Kloštra Vojakovačkog do čvora Koprivnica sjever i dalje prema granici sa R. Mađarskom u fazi projektnog istraživanja.

Istaknimo na kraju kako je novoizgrađena prometnica nakon blagoslova biskupa Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslava Huzjaka puštena u promet.