Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao na obilježavanju Dana Grada Vinkovaca

Photo nsl MIN-VK 20-7_16.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovao je danas na obilježavanju Dana Grada Vinkovaca, svečanosti koja se tradicionalno održava na blagdan Svetog Ilije, zaštitnika grada na Bosutu.

Tom je prigodom Gradsko vijeće Grada Vinkovaca održalo u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić“ svečanu sjednicu na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada, Mladen Karlić, predsjednica Gradskog vijeća, Kata Krešić te župan Vukovarsko - srijemske županije, Božo Galić.

Nazočnima su se u obilježavanju Dana grada pridružili i ministrica socijalne politike i mladih, Bernardica Juretić te ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat.

U svojem je izlaganju ministar Oleg Butković podsjetio kako su Vinkovci jedan od najstarijih gradova u Europi, iznimno bogate kulture i tradicije. Grad je to koji je svoj nemjerljiv doprinos domovini dao tijekom Domovinskog rata, u obrani Hrvatske.

Ministar se osvrnuo i na specifičan geoprometni položaj Vinkovaca te dodao: „Izrazita prometna tranzitnost hrvatskog teritorija jasno se raspoznaje na primjeru ovoga grada, prvenstveno zbog blizine i značaja cestovnog koridora Vc i X željezničkog koridora, pravaca koji predstavljaju najkraći cestovni i željeznički put između Baltika i Jadrana, zapadne Europe i Levanta.

Konstantnim podizanjem kvalitete infrastrukture ovoga područja utječemo na razvoj pojedinih gospodarskih grana grada i županije, poput povijesnog turizma, jedne od najpropulzivnijih gospodarskih djelatnosti ovoga područja“ – istaknuo je ministar Butković.

Podsjetimo, nedavno je u Vukovaru otvoren Muzej vučedolske kulture, projekt od iznimnog nacionalnog značaja, kojim će se podići opća razina turističke usluge ovoga dijela Hrvatske. S obzirom da prometna infrastruktura bitno utječe na konkurentnost ukupnog turističkog proizvoda, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture razvija strategiju gospodarske politike održivog razvitka cesta temeljenog na potrebama, sukladno analizi potražnje za prometnim uslugama.

Dugoočekivani projekt izgradnje Istočne obilaznice Vinkovaca za koju su Hrvatske ceste objavile natječaj za odabir izvođača radova također ulazi u skupinu investicija u okviru strateške gospodarske politike održivog razvitka cesta.

„Riječ je o projektu izgradnje prve dionice Istočne obilaznice grada Vinkovaca, u duljini od sedam kilometara, ukupne procijenjene vrijednosti od skoro 140 milijuna kuna, koja će se realizirati kroz dvije faze. Osnovna namjena ovog infrastrukturnog zahvata je rasterećenje prometne mreže od tranzitnog teretnog prometa na državnoj cesti D55, jednoj od dviju državnih cesta koje prolaze prostorom grada. Na istoj državnoj cesti ubrzo započinje i projekt rekonstrukcije Zvonarske ulice, u duljini od jednog kilometra, procijenjene vrijednosti od 13 milijuna kuna.“. - rekao je ministar Butković  te dodao kako će i ovaj projekt utjecati na kvalitetu i zadovoljstvo življenja lokalnog stanovništva kroz podizanje razine standarda infrastrukture.

Ministar Butković najavio je i Projekt obnove pruge Vinkovci - Vukovar procijenjene vrijednosti od oko 71 milijun kuna, za koju se početak postupka javne nabave planira početkom slijedeće godine.