Vlada: Održana konferencija za medije o rezultatima rada Koordinacije za gospodarstvo i investicije Vlade RH

Photo nsl VRH-MPPI 29-4_13.jpg

Danas je u Banskim dvorima održana konferencija za medije na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić predstavio rezultate rada Koordinacije za gospodarstvo i investicije Vlade RH u prvom kvartalu 2013. godine. Ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić govorio je o radu Radne skupine za javne investicije, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak o radu Radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije, a Jakša Puljiz, zamjenik ministra Grčića govorio je o radu Radne skupine za fondove Europske unije.

Ministar Hajdaš Dončić rekao je da je Vladi cilj učiniti javni sektor učinkovitim. Naglasio je da plan investicija za 2013. godinu iznosi 14,281 milijardu kuna te je u odnosu na prethodnu godinu realizacija investicija za 1. kvartal 2013 godine veća za 11 posto. „Ostvare li se planirane investicije, poslovna godina završila bi rastom investicija od 29 posto u odnosu na 2012. godinu“, rekao je ministar Hajdaš Dončić.

Ministar Vrdoljak naveo je glavne kapitalne projekte u energetskom sektoru, a to su Plomin C, HE Kosinj, HPP Dubrovnik i TPP Sisak. Što se tiče privatnih investicija, naglasio je da su u postupku rješavanja 10 investicijskih projekata vrijednosti od oko 772,7 milijuna eura, koji će kreirati oko 1,230 radnih mjesta, a riješena su 4 projekta, vrijednosti 152,8 milijuna eura koja će omogućiti zapošljavanje oko 770 ljudi.

Potpredsjednik Grčić istaknuo je da su radne skupine opravdale svoj rad te naglasio da je ovo prvi puta da je na ovaj način organiziran sustav i s tako kvalitetno postavljenim programima, kao što se i vidi po indikatorima koji se već sad počinju realizirati, samo nakon tri mjeseca. „Ova Vlada ne govori o nekakvim Potemkinovim selima, već o vrlo konkretnim projektima, koji imaju ime i prezime, koji imaju svoju vrijednost.“ - rekao je potpredsjednik i naglasio: "Postigli smo ogroman napredak u EU fondovima, jer je od 2009.-2011. godine bilo iskorišteno 37 posto fondova, dok je ova Vlada to digla na 65 posto. To je vidljiv, mjerljiv i konkretan rezultat.“

Potpredsjednik je kazao da je namjera Vlade do kraja godine iskorištenost IPA programa dignuti na 75 posto, a što se tiče strukturnih fondova ,pripremljeno je 9 projekata vrednijih od 10 milijuna eura. Također, potpredsjednik Grčić je naglasio da se u uvjetima nužne fiskalne konsolidacije, kada deficit treba smanjiti, najbolje koristiti EU fondove, jer su besplatni i bespovratni.


PRILOG

Izjava ministra Siniše Hajdaš Dončića na izvješće o radu radne skupine za javne investicije

Izvj.o radu Koordinacije za gospodarstvo i investicije Vlade RH - finalna verzija
 (.pdf)

FOTOGALERIJA