Ministar Hajdaš Dončić s predstavnicima Udruge Županijskih uprava za ceste i Hrvatskom zajednicom županija o financiranju županijskih i lokalnih cesta

Photo VItic_Kockica.jpg
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održan je radni sastanak s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruge Županijskih uprava za ceste Hrvatske. Na sastanku su ispred Ministarstva sudjelovali ministar Siniša Hajdaš Dončić, zamjenik ministra Zdenko Antešić, pomoćnik ministra Marko Lončarević te glavni savjetnik Igor Cigula.

Hrvatsku zajednicu županija predstavljali su Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Karlovačke županije Ivan Vučić, dok je ispred Udruge Županijskih uprava za ceste Hrvatske sudjelovao predsjednik Udruge Nino Vela.

Na samom početku sastanaka ministar Hajdaš Dončić je odbacio spekulacije o ukidanju ŽUC-eva jer su ŽUC-eva, budući su oni svojim dosadašnjim radom opravdali postojanje kao racionalne specijalizirane županijske ustanove za gospodarenje javnim cestama, i dok postoje županije, biti će potrebni za daljnje unaprjeđenje mreže županijskih i lokalnih cesta u Rpublici Hrvatskoj.

Na sastanku na temu unaprjeđenja mreže županijskih i lokalnih cesta u Hrvatskoj, o čemu stručnjaci Ministarstva već duže vrijeme s predstavnicima Udruge ŽUC-eva razgovaraju  raspravljalo se o mogućim aktivnostima kojima bi se poboljšao sustav upravljanja i financiranja županijskih i lokalnih cesta.

Predstavnici ŽUC-eva i župani ukazali su kako je financiranje održavanja i rekonstrukcija tih cesta goruće pitanje posljednjih godina budući su naknade za uporabu javnih cesta postale nedostatne za pokrivanje potreba. Naime, predstavnici Hrvatske zajednice županija upozorili su da se iste nisu povećale od 2003. godine što je posljedično onemogućilo odgovarajuću razinu održavanja županijskih i lokalnih cesta. Istodobno je iznos namijenjen financiranju županijskih uprava za ceste iz trošarine na gorivo prepolovljen.

Predstavnici Ministarstva i Hrvatske zajednice županija usuglasili su se oko važnosti unaprjeđenja postojećeg sustava održavanja i gradnje županijskih i lokalnih cesta te su na tragu mogućeg dogovora predložena određena rješenja. Tako se među ostalim razmatrao prijedlog povećanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta čime bi se omogućio planirani standard redovnog održavanja cestovne infrastrukture, potom prijedlog preraspodjele obveznih sredstava koja se plaćaju pri registraciji vozila i osiguranju vozila te obnova naknade iz trošarina na gorivo. Pritom je istaknuto da krajnji korisnik ne bi smio osjetiti buduće moguće povećanje naknada.

Sudionici sastanka složili su se oko nužnosti uspostave održivog sustava financiranja županijskih i lokalnih cesta osiguranjem stalnih i dostatnih sredstava za rad županijskih uprava za ceste i ostvarenje određenog standarda održavanja i investicijskih ulaganja, te su ukazali na važnost donošenja zakonskih i podzakonskih propisa kojima bi se dugoročno uredio sustav održavanja županijskih i lokalnih cesta.

Dogovoreno je da će sa zaključcima sastanka upoznati i predstavnike Ministarstva financija i Ministarstva unutarnjih poslova kako bi se uskoro nastavilo u smjeru izmjene zakona i propisa koji su i u njihovoj nadležnosti.