Članovi Uprave HŽ Infrastrukture obišli dio riječke pruge na kojemu je obustavljen promet

Photo Gorski kotar-HZinfra-posjet_nsl.JPG
Članovi Uprave HŽ Infrastrukture mr. sc. Rene Valčić i mr. sc. Ivan Vuković, u pratnji direktora Regionalne jedinice Organizacije i regulacije prometa Zapad Miljenka Belančića, danas su obišli dionice riječke pruge u Gorskom kotaru koje su zatvorene za promet i na kojima interventne ekipe otklanjaju drveće s pruge i popravljaju kontaktnu mrežu.

U željezničkom kolodvoru Fužine održali su konferenciju za novinare s koje izdvajamo izjavu člana Uprave HŽ Infrastrukture Ivana Vukovića: "Suočeni smo s ekstremnim vremenskim uvjetima i, nažalost, u borbi protiv prirode gotovo smo nemoćni. Oko 150 ljudi u 15 interventnih ekipa Regionalne jedinice HŽ Infrastrukture Zapad neprestano je na terenu i uklanjaju drveće s pruge i popravljaju kontaktnu mrežu. Danas im se pridružilo još stotinjak radnika tvrtke Pružne građevine. Dajemo sve od sebe da prugu što prije osposobimo za promet. Za sada je očišćena dionica Ogulin – Moravice, ali ona još uvije nije osposobljena za promet. Intenzivno se radi na osposobljavanju kontaktne mreže kako bi se pruga između Ogulina i Rijeke što prije mogla pustiti u promet."

Podsjećamo, zbog iznimno teških zimskih uvjeta u nedjelju 2. veljače, u 0.15 sati za promet je zatvorena dionica riječke pruge između Ogulina i Rijeke te je na tome području obustavljen sav željeznički promet.
Oštećenja na pruzi nastala su zbog toga što se stabla, pod težinom leda, savijaju na prugu i ulaze u profil pruge, ali i ruše na prugu te oštećuju kontaktnu mrežu i građevinski podsustav.

Posljedica neprohodnosti pruge je ta da je od  2. veljače do danas otkazano ukupno 50 putničkih vlakova i oko 120 teretnih vlakova, a umjesto 18 putničkih vlakova na relaciji Ogulin – Rijeka – Ogulin vozili su autobusi.
S obzirom na to da sanacija oštećenih dionica pruge još traje, trenutačno nije moguće procijeniti financijsku štetu koju je ova nepogoda prouzročila HŽ Infrastrukturi.