Ministar Oleg Butković u Neumu na potpisivanju Ugovora za izgradnju mosta na rijeci Savi, kod Svilaja

Photo nsl MIN-FBiH 15-7_16.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je danas u Gradu Neumu povodom potpisivanja Ugovora za izgradnju mosta Svilaj preko rijeke Save vrijednog 27 milijuna eura, te je ujedno održao i radni bilateralni sastanak s ministrom komunikacija i prometa FBiH Ismirom Juskom.

Po okončanju sastanka dviju Delegacija pristupilo se potpisivanju Ugovora o izgradnji mosta, kojeg su uz ministra Ismira Juska potpisali direktor Hrvatskih autocesta Josip Draženović, predsjednik Uprave Viadukta d.d. Zagreb Joško Mikulić te direktor Hering d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda.

„Most na Savi kod Svilaja spaja dvije susjedne i prijateljske zemlje. Vjerujem kako ćemo zajedničkim snagama završiti ovaj iznimno važan koridor te tako kvalitetno povezati Luku Ploče s Bosnom i Hercegovinom i ostatkom Republike Hrvatske.“. - rekao je ministar Butković.

„Izgradnja mosta na rijeci Savi kod Svilaja jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata na koridoru 5c kojim će se kvalitetno povezati autoceste sa hrvatske i bosansko-hercegovačke strane granice.“. - istaknuo je ministar Jusko te dodao kako je današnje potpisivanje ugovora samo nastavak dugogodišnje suradnje.

Most Svilaj preko rijeke Save najznačajniji je objekt na dionici Sredanci - granica FBiH na autocesti A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj. Vrijednost radova na mostu (s PDV-om) iznosi 26.992.707,03 EUR, a projektom su za svaki smjer predviđene po tri vozne trake širine 3,50 metra, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 metra sa obje strane, kao i betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metra. Naručitelj radova i nositelj Projekta, državno poduzeće Hrvatske autoceste d.o.o. aplicirale su za sufinanciranje dijela troškova izgradnje iz fondova EU u omjeru 85%, te da se potvrda o prihvaćanju zahtjeva očekuje tijekom srpnja 2016 godine.

Planirani rok završetka radova izgradnje mosta je dvije godine od uvođenja izvođača u posao. Uvođenje izvođača planirano je najkasnije do početka rujna ove godine.

Ministar Oleg Butković tijekom današnjeg radnog sastanka s bosansko - hercegovačkim ministrom Ismirom Juskom osvrnuo se i na projekt izgradnje Pelješkog mosta te je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka realizacije Projekta.

"Nama je strateški interes spojiti teritorij Republike Hrvatske i u tome smislu izražavam zadovoljstvo da taj najveći projekt ide svojim tijekom.“. - rekao je ministar Butković te dodao kako je iznimno važno da i naši prijatelji i susjedi ostvare neškodljiv prolaz na otvoreno more.

Ministar Ismir Jusko na to je dodao kako su ekspertni timovi BiH i RH još 2006. usuglasili stajališta po pitanju Pelješkog mosta. „Ako su ekspertna tijela BiH i Hrvatske ta pitanja već usuglasili ja ne vidim  tu ništa sporno i bit ću slobodan ono što sam danas dobio materijala proslijediti Parlamentarnoj skupštini BiH.". - istaknuo je ministar Jusko.