Ministar Oleg Butković otvorio radove na Istočnoj obilaznici grada Bjelovara

Photo NSL MIN BBZ 14-03_18.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je danas na svečanom otvaranju radova na izgradnji prve faze Istočne obilaznice Grada Bjelovara. Pored ministra Butkovića svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, zajedno s predstavnicima izvođača radova. 

Podsjetimo, riječ je hvalevrijednoj investiciji Hrvatskih cesta vrijednoj više od 60 milijuna kuna kojom će se središte grada Bjelovara rasteretiti teretnoga prometa.

Hrvatske ceste kontinuirano rade na projektima kojima se prometno rasterećuju središta hrvatskih gradova. U tom kontekstu treba promatrati i projekt izgradnje istočne bjelovarske zaobilaznice kojom će se sav kamionski promet iz pravca Daruvara izmaknuti iz gradskog središta. Izgradnja ove prometnice predstavlja samo jedan manji korak prema cilju Vlade RH da se područje Bjelovara i okolice na kvalitetan način spoji sa glavnim gradom Zagrebom, a čemu će zasigurno značajno pridonijeti i skorašnji dovršetak izgradnje brze ceste na dionici između Vrbovca i Farkaševca“, kazao je ministar Oleg Butković.

„Istočna gradska obilaznica rasteretit će Bjelovar od prometa. Siguran sam da ćemo u idućih sedam godina zatvoriti prometni prsten oko grada i kompletan tranzitni promet maknuti iz gradskog središta. To je iznimno važno za razvoj gospodarstva, kako u Bjelovaru, tako i u našoj poduzetničkoj zoni, u kojoj su najavljene privatne investicije, u vrijednosti od čak 100 milijuna eura. Taj podatak ponajbolje svjedoči koliko je bitna izgradnja nove bjelovarske obilaznice", rekao je povodom početka radova gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Nakon otvaranja radova na obilaznici, ministar Oleg Butković sudjelovao je na svečanom potpisivanju Sporazuma o suradnji i aktivnostima u realizaciji izvanrednog održavanja cesta na bjelovarskom području.

Ispred Grada Bjelovara, Sporazum je potpisao gradonačelnik Dario Hrebak, a u ime Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave.

Sporazumom su, između ostaloga dogovorene aktivnosti obnove prometnica koje vode od Farkaševca prema Bjelovaru i omogućavaju spoj Bjelovara i Gudovca na novoizgrađenu brzu cestu Vrbovec – Farkaševac.

„Vrlo brzo raspisati će se natječaji za obnovu prometnica od Bjelovara do Farkaševca. Naime, prilazne ceste koje od Farkaševca vode prema Bjelovaru, trenutno ne mogu primiti teretni promet, zbog čega ni dionica brze ceste od Vrbovca do Farkaševca ne može dobiti uporabnu dozvolu. Obnovom pristupnih prometnica novoizgrađenoj brzoj cesti od Farkaševca do Vrbovca omogućit će se promet teretnim vozilima do težine od 7,5 tona, a za što će Hrvatske ceste osigurati 15, a Grad Bjelovar 5 milijuna kuna“,, istaknuo je Škorić nakon potpisivanja Sporazuma.

Zadovoljstvo današnjim Sporazumom izrazio je i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, istaknuvši kako će se, otvaranjem novoizgrađena brze ceste, grad Bjelovar glavnom gradu Zagrebu približiti za punih 10 minuta vožnje. 

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs kazao je pak kako se današnjim potpisivanjem Sporazuma potvrđuje raniji dogovor sa resornim Ministarstvom o izlasku grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije iz prometne izolacije.