Ministar Siniša Hajdaš Dončić u pratnji predsjednika Vlade Zorana Milanovića u obilasku gradilišta novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb

Photo nsl minSHD-VRH MZLZG 21-5_14.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić danas je u pratnji predsjednika Vlade Zorana Milanovića obišao gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb, a kojom prilikom je svečano obilježen i početak glavnih građevinskih radova nove zgrade.

U uvodnom dijelu, pozdravnom riječju prisutnima se obratio predsjednik Uprave MZLZ Bruno Mazurkiewicz, te je tom prilikom istaknuo: „ Izgradnja novog putničkog terminala značajna je investicija, čija će realizacija svakako doprinijeti ne samo porastu zračnog prometa, već i ekonomskom i gospodarskom rastu. Vjerujem da će  Međunarodna zračna luka Zagreb, zahvaljujući svom geografskom položaju, te spomenutom projektu, postati jedno od najznačajnijih zračnih odredišta  u ovom dijelu Europe“.

Nakon prigodnog govora, predsjednik Uprave MZLZ Bruno Mazurkiewicz pozvao je predsjednika Vlade Zorana Milanovića na početak ceremonije potpisivanja svitka. Nakon što je potpisao svitak, koji je stavljen u tubu, predsjednik Vlade Zoran Milanović postavio je tubu s porukom u temelje budućeg novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb.

U poruci na svitku potpisanom od strane predsjednika Vlade Zorana Milanovića piše: „Zajednički je to projekt, realiziran u obliku javno-privatnog partnerstva, Republike Hrvatske i konzorcija ZAIC koji čine tvrtke Aéroports de Paris Management, Bouygues Bâtiment  International,  TAV  Airports, Viadukt, fond Marguerite te IFC.“

Ukupna investicija u projekt je 331 milijuna eura, od čega 243 milijuna eura odlazi na dizajn i izgradnju novog putničkog terminala, a 88 milijuna eura je rezervirano za održavanje aerodromske infrastrukture tijekom trajanja koncesije.

Ugovor o koncesiji uključuje financiranje, dizajn i izgradnju novog putničkog terminala površine 65.000 m2 koji će zamijeniti trenutni terminal koji je trenutno na tzv. točki zasićenja te upravljanje zračnom lukom u razdoblju od 30 godina; uključujući piste te trenutni putnički terminal tijekom razdoblja izgradnje, novi putnički terminal kad bude izgrađen, teretni terminal, parkiralište i ostalu infrastrukturu koja će se razviti u budućnosti.

Pripremni građevinski radovi su u tijeku od prosinca 2013. godine, a na njih se nadovezuju glavni građevinski radovi koje izvodi tvrtka Bouygues Bâtiment International, u suradnji s Viaduktom, Kamgradom i ostalim respektabilnim hrvatskim tvrtkama. Trenutno najveći opseg radova na gradilištu izvode tvrtke Viadukt i Kamgrad.

Tvrtka Viadukt je angažirana oko pripremnih građevinskih radova, sustava odvodnje, stajanki, prilaza pisti, parkirališta, pristupnih cesta i druge infrastrukture, dok će tvrtka Kamgrad biti zadužena za radove na samoj zgradi terminala. Na izgradnji novog putničkog terminala će, u najvećem obujmu posla, raditi istovremeno 700 do 800 radnika.
 
FOTOGALERIJA