Regionalna konferencija „Plan investicija za Europu - ulaganje u prometnu infrastrukturu“ Ljubljana

Photo nsl slo-konf 22-4_16.jpg
Europska komisija -  Opća uprava za mobilnost i promet i Violeta Bulc, europska povjerenica za promet organizirali su u Ljubljani i 21. i 22. travnja 2016. godine  regionalnu konferenciju "Plan investicija za Europu - investiranje u prometnu infrastrukturu".

Konferenciju je otvorio Petar Gašperšič, ministar za infrastrukturu, a sudjelovali su i ministri/zamjenici ministra iz JIE, predstavnici EU fondova koji su uključeni u planiranje i financiranje prometne infrastrukture na nacionalnoj i razini EU, kao i brojni promotori te zainteresirane predstavnici financijskog sektora u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Iz hrvatske bio je nazočan Miro Škragić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Konferencija u Ljubljani je prva u nizu konferencija za investitore u okviru TEN-T, a slijedeća će se održati u lipnju 2016. godine u Rotterdamu. Na sastanku su nazočili i predstavnici EK, na čelu s Alanom Baronom, direktor međunarodnih odnosa DG MOVE.

Na konferenciji se raspravljalo o poticanju suradnje između EU i zapadnog Balkana u području prometna i rješavanju izazova te o mogućnostima financiranja prometne infrastrukture u JIE. Drugi dio konferencije je bio posvećen investicijskim planovima za Europu, alatima za mobilizaciju javnog i privatnog ulaganja u infrastrukturne projekte, mogućnostima i uvjetima za financiranje u prometnu infrastrukturu koje nudi Europski fond za strateška ulaganja (EFSI), Europski strukturni i investicijski fond (ESIF) te Fond za povezivanje Europe (CEF) i ostvarivanje sredstava iz drugih programa Europske unije. Predstavljen je i primjer financiranja Europskog centra za investicijsko savjetovanje (EIAH) te alati za dobivanje tehničke pomoći u planiranju projekata. Poseban naglasak je stavljen na intenziviranje funkcioniranja primjene Financijskih instrumenta (Junkerov plan) prvenstveno na osnovnoj TEN-T mreži.

Na konferenciji je održano niz bilateralnih susreta i razmjena su  informacija o projektima i mogućnostima njihovog financiranja između promotora, predstavnika Europske investicijske banke i financijskih ulagača.

Na inicijativu  povjerenice za promet, Violete Bulc održan je sastanak zamjenika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture RH, Mire Škrgatića, i zamjenika ministra prometa i komunikacija BiH, Saše Dalipagića.

Direktor DG Move, Baron zamolio je informaciju o stanju na projektima izgradnja mosta Svilaj i Gradiška. Obje strane su izvijestile kako su u Sarajevu prije dva dana raspravljali o tim i drugim projektima te postigli zajednički dogovor. zamjenik ministra Dalipagić zadovoljan je postignutim dogovorima te očekuje početak radova na izgradnji mosta Svilaj (protek roka za žalbu), a na zajedničkoj sjednici vlada RH i BIH dogovoriti će se službeno otvaranje radova. Zamjenik ministra Škrgatić suglasio se da je postignut dogovor te da nema prijepora oko izgradnje ova dva mosta te dodao i treći most na Pelješcu, za koji bosanska strana već formirala povjerenstvo u koje želi da uđu i predstavnici hrvatske strane.

Na panelu na poziv V. Bulc, M. Škrgatić je izvijestio  o rezultatima bilateralnih razgovora s bosanskom delegacijom te  prisutne upoznao sa s projektima: Izgradnja mosta na Savi kod Gradiške i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste E-661: u tijeku je izrada nove studije o okolišu, koju će hrvatska strana proslijediti odmah po izradi iste (30 dana), a do kraja godine treba dobiti građevinsku dozvolu kako bi se moglo početi s izborom izvođača. Formirano je zajedničko povjerenstvo u koje obje strane imenuju  članove zajedničkog tijela na tom projektu te ih notificira drugoj strani. Napomena EK: važno je osigurati financijska sredstava za izgradnju iz IPA 2015., te je stoga da  Sporazum bude potpisan do kraja ove godine. Izgradnja mosta na rijeci Savi kod Svilaja – izabran je izvođač radova te se očekuje  početak radova na izgradnji mosta Svilaj. Na zajedničkoj sjednici vlada RH i BIH će se dogovoriti službeno otvaranje radova. Jadransko-jonska cesta - BiH želi da trasa prolazi kroz njihov teritorij te traže  podršku RH. Za donošenje konačne odluke očekuju se konzultacije i dijalog između EK, RH,BiH, i CG. Također g. Škrgatić je napomenuo kako je neophodno da se sastanu svi dionici projekta i razgovaraju odnosno dogovore cijelu trasu. Možda, predlaže da su u Roterdam održi sastanak na visokoj razini na nivou ministara kako bi donijeli političku odluku o JJA, financiranju i planovima za izgradnju cijele trase. Najavio je i projekt Pelješki most „projekt svih projekata u RH“,  koji će u lipnju biti dostavljen Bxll-u.

Raspisivanje natječaja za izgradnju mosta očekuje se do kraja ove godine a početak izgradnje u 2017. godini.