Potpisan Ugovor za izradu Masterplana prometnog razvoja Grada Osijeka i Osječko - baranjske županije

Photo nsl minSHD-OS-Mplan 5_15.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i predstavnici Razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić i Zvonimir Klobučar potpisali su danas u Osijeku Ugovor za izradu Masterplana prometnog razvoja Grada Osijeka i Osječko - baranjske županije u vrijednosti od 3.860.830,00 kuna, koji se s 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ministar pomorstva prometa i infrastrukture je čestitao Razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje što je jedna od deset institucija koje su se javile i prošle na natječaju koji je raspisalo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. „Na taj način osigurali ste da se čak 85 posto ovog projekta sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije, a riječ je o 3,8 milijuna kuna za izradu Masterplana Grada Osijeka i Osječko - baranjske županije.“, uvodno je rekao ministar Hajdaš Dončić.

„Vlada RH je prije godinu dana donijela Strategiju prometnog razvoja koja nam je bila preduvjet za korištenje fondova EU, ali je otvorila i jedno novo poglavlje koje je omogućilo da projekti gradske, prigradske i regionalne mobilnosti budu financirani iz 
fondova Europske unije.“, pojasnio je ministar Hajdaš Dončić i naglasio kako je u 2014.-2020 za te projekte osigurano 1,6 milijuna kuna, a upravo ovih deset potpisnika od Dubrovačko - neretvanske županije, Grada Zagreba, Sjevernih županije, Vinkovaca i Osijeka, biti u otvorenoj utakmici za povlačenje sredstava iz fondova EU.

„U toj će utakmici, oni koji budu igrali po pravilima, imati najveću mogućnost korištenje sredstava za unaprjeđenje svakodnevnog života građana, a to znači zadovoljavanje onog što je građanima najnužnije - rješavanje prometnih zagušenja, izgradnju zaobilaznica, izgradnju „pametnih“ gradova i županija, koji će biti u skladu sa standardima zaštite okoliša, zelenim, sigurnim i održivim prometom.„, zaključio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Potpisivanju Ugovora za izradu Masterplana prometnog razvoja Grada Osijeka i Osječko - baranjske županije prisustvovali su i župan Osječko - baranjske županije Vladimir Šišljagić
i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić, budući je riječ o dokumentu koji će dati smjernice za razvoj gradskog prometa u Gradu Osijeku, kao glavnom prometnom čvorištu Osječko-baranjske županije te gradske i prigradske mobilnosti u ostalim gradovima Županije, Belom Manastiru, Belišću, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama i Đakovu.

Osječko - baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je kako je riječ o vrlo važnom i potrebnom dokumentu koji će omogućiti korištenje sredstava iz fondova EU. „Ukupan projekt vrijedan je 4,73 milijuna kuna, a uz prometnu studiju šireg osiguranja Grada Osijeka, ovo je jedan od dokumenata koji će nam biti ključan za izradu aplikacije prema fondovima EU i povlačenje sredstava. Na današnji dan, uz sve već postojeće cestovne projekte u Osječko-baranjskoj županiji, zaista imamo razloga za zadovoljstvo.“, zaključio je župan Osječko - baranjske županije.

Budući je riječ o projektu koji se s 85 posto sufinancira sredstvima Europske unije iz Operativnog program Promet 
2007.-2013., sedam gradova i županija su, prije potpisivanja Ugovora za izradu Masterplana, potpisale Sporazum o suradnji na projektu, vrijedan 1,45 milijuna kuna kojim, između ostalog, osiguravaju 15 posto sredstava koje je korisnik projekta dužan sam osigurati te su se obvezali na partnerstvo sa zajedničkim ciljem realizacije projekta.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić zahvalio se svim sudionicima i istaknuo kako je danas potpisan Ugovor rezultat izvrsne suradnje Grada i centralne vlasti. „Zajedničkim potpisom danas stvaramo pretpostavke za konkretne aplikacije na ovom strateškom pravcu, definiranom u razvoju prometa Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, a ono što je najvažnije jest da to pokazuje istok Hrvatske nije zapušten. Da nije izvan fokusa centralne vlasti i da na ovaj način, svi zajedno, radimo u korist građana, a to je ono što me uistinu veseli i na tome vam se zahvaljujem.“, rekao je po potpisivanju Ugovora osječki gradonačelnik.

Masterplan će kao, glavni plan prometnog razvoja, biti temelj za sustavni pristup rješavanju prometnih problema u cijeloj županiji, a njegovom izradom dobit će se podaci o migracijama i preferencijama putnika na osnovu kojih će se istražiti mogućnosti unapređenja stanja u prometu, povećanja kapaciteta postojeće prometne infrastrukture u kritičnim dijelovima 
gradova i županije, mogućnosti optimizacije i integracije linija gradskog prijevoza. Sve to u konačnici trebalo bi potaknuti poboljšanje infrastrukture i usluga u javnom gradskom i međugradskog prijevozu, čime bi se povećao broj korisnika tog vida prometa, koji je od ključne važnosti za funkcioniranje i gospodarski razvoj svakog grada i njegovih prigradskih naselja.

„Ono čega su danas prisutni gradonačelnici, kao i ja, itekako svjesni jest to da izrada ovakvog jednog strateškog dokumenta, iz kojeg će proizaći projekti, sa svim potrebnim studijama traje i to do dvije godine. Međutim, važno je napraviti prvi korak, a vi ste to danas napravili i zato vam iskreno čestitam. Čestitam Razvojnoj agenciji, svim gradovima i županiji što ste ušli u deset ugovora koje potpisujemo, ukupne vrijednosti 43 milijuna kuna  sufinanciranih iz Operativnog programa Promet 2007-2013.“, rekao je završno ministar pomorstva prometa i infrastrukture te dodao da vjeruje da će ovaj Ugovor dati uistinu realan prikaz stanja u prometu, koje je moguće dobiti jedino putem Prometnog modela, koji na osnovu prometnih podataka i potreba planira smjer prometnog razvoja i pripadajućih projekata.

Nakon potpisivanja Ugovora ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan i zastupnik u Hrvatskom saboru Domagoj Hajduković, koji su zajedno sa sedam gradonačelnika prisustvovali potpisivanju Ugovora, uputili su se u obilazak prometnih projekata u Osječko - baranjskoj županiji, na području Osijeka, Belišća, Donjeg Miholjca i Đakova.

FOTOGALERIJA