Vlada RH: Usvojen Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Zračna luka Dubrovnik d.o.o. za kreditno zaduženje radi financiranja projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“

Photo VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Zračna luka Dubrovnik d.o.o. za kreditno zaduženje kod Europske investicijske banke radi financiranja projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“.
Usvojenom Odlukom daje se suglasnost za predmetno zaduženje u iznosu od 15.000.000,00 EUR-a, s rokom otplate kredita od 15 godina, uz 3 godine počeka.
Provođenje postupka zaduživanja i potpisivanja ugovora o kreditu nužno je zbog omogućavanja financiranja i realizacije projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“  kojim je obuhvaćena izgradnja i dogradnja objekata luke sa zračne i zemaljske strane, uključujući pristupne ceste i parkirališta za autobuse i automobile.
Ukupna vrijednost projekta s uključenim nepredvidivim izdacima (od 10%) iznosi oko 246 milijuna EUR-a.
Podsjetimo, dana 18. srpnja 2016. godine Europska komisija je donijela Odluku broj ,,C(2016) 4769 final" o odobravanju financijskog doprinosa za Projekt u iznosu od 158.355.034,00 EUR-a. Pritom se Zračna luka Dubrovnik obvezala osigurati preostali iznos od 88.000.000,00 EUR-a, preciznije, neprihvatljive i prihvatljive troškove koji neće biti pokriveni Odlukom Europske komisije.
Navedeni iznos Zračna luka Dubrovnik osigurati će sukladno provedenim financijskim analizama i modelima poslovanja iz vlastitih sredstava (55,5 milijuna EUR-a) i kredita (32,5 milijuna EUR-a). 
Istaknimo kako današnje usvajanje Odluke neće imati utjecaja na rashode i izdatke državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu i dalje.