Ministar Siniša Hajdaš Dončić u obilasku cestovnih i željezničkih projekata u Slavonskom Brodu

Photo nsl minSHD-INFR SB 1-6_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obišao je danas cestovne i željezničke projekte na području Slavonskog Broda i okolice gdje se trenutačno realizira više projekata Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture.

Uz ministra u obilasku infrastrukturnih projekata sudjelovali su župan Brodsko - posavske županije Danijel Marušić, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko te predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša i član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković.

Za grad je zasigurno najvažnija izgradnja podvožnjaka na željezničko - cestovnom prijelazu u Osječkoj ulici, a na čijoj provedbi aktivno sudjeluju HŽ Infrastruktura, Grad Slavonski Brod te Hrvatske ceste, kao investitor. Vrijednost projekta iznosi 49 milijuna kuna, a uz izgradnju podvožnjaka, radovi će obuhvatiti i izgradnju odgovarajućih pothodnika za pješake i bicikliste, opremljenih rampom i dizalom za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Podsjetimo, Osječka ulica jedna je od najprometnijih gradskih prometnica, predstavlja glavni istočni ulaz u grad i na njoj prosječni dnevni promet cestovnih vozila iznosi 15.000 vozila, dok je prosjek spuštanja brklje oko 45 puta dnevno. Europske norme nalažu da takvi prijelazi trebaju biti riješeni nadvožnjakom ili podvožnjakom ako imaju dnevnu frekvenciju već od 10.000 vozila.

Izgradnjom novog cestovnog podvožnjaka ukupne duljine 490 m riješit će se problem istočnog ulaza u grad te podići opća razina sigurnosti u prometu.  Predviđeni rok za završetak građevinskih  radova jest ožujak 2016. godine.

Tijekom obilaska gradilišta ministar Hajdaš Dončić je istaknuo kako je izgradnja podvožnjaka od krucijalne važnosti za grad Slavonski Brod, te dodao kako će se u budućnosti ovakvi i slični projekti financirati i iz EU fondova.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić obišao je i investicije Hrvatskih cesta kojima se rješavaju problemi protočnosti prometa na nekoliko gradskih raskrižja, poput budućeg rotora „Halajko“ ili  lokaciju nedavno izgrađenog rotora Svačićeva/Gupčeva.

U tijeku su i radovi na izgradnji raskrižja državne ceste D514, Ž4213 i Istočne vezne ceste (kružni tok "Getro") ukupne vrijednost  5.085.721 kuna (bez PDV-a), a njihovom će se realizacijom omogućiti daljnje rasterećenje prometa u gradu.

Tijekom obilaska projekata cestovnih raskrižja ministar je podsjetio kako ukupna vrijednost tri rotora i podvožnjaka u Osječkoj ulici iznosi 70-tak milijuna kuna (bez PDV-a), te da se realizacijom ovih investicija rješavaju problemi u gradskom prometu, među ostalim i kroz kreiranje zona smirenog  prometa.  Nadalje, dodao je kako će se u predstojećem razdoblju investicije u cestovnu infrastrukturu usmjeriti na rješavanje pitanja zagušenosti i sigurnosti u prometu.

U nastavku obilaska ministar Siniša Hajdaš Dončić obišao je završne radove na modernizaciji Željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu,  a na kojem je zahvaljujući dosad realiziranim radovima podignuta razina prometne usluge te osuvremenjen izgled peronskog prostora. Jedna od namjera radova bila je omogućiti lakši i funkcionalniji ulazak i izlazak putnika tako da su kolodvorski peroni podignuti s 35 cm na 55 cm. Izvršeni su i radovi ojačanja 1. Kolosijeka, kao i modernizacije kolodvorskog prostora sukladno standardima UIC-a.

Nadalje, postavljena je nova rasvjeta, ozvučenje za informiranje putnika, nova urbana oprema (city light, drvene klupe, koševi za smeće), ugrađena platforma za osobe smanjene pokretljivosti, a atraktivnosti prostora dodatno pridonosi i novo postavljena  čelična konstrukcija s atraktivnom staklenom nadstrešnicom na 1. i 2. peronu. Vrijednost svih dosad realiziranih radova iznosi 19,5 milijuna kuna.

Nakon obilaska kolodvorskih prostorija, Renata Suša, predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture istaknula je kako je ovo zasigurno jedna od najljepših kolodvorskih zgrada u Republici Hrvatskoj te da Brođani s razlogom mogu biti ponosni.

Podsjetimo, radovi na modernizaciji kolodvora Slavonski Brod započeli su u rujnu 2013. i završeni su u veljači 2015. godine. Tijekom mjeseca lipnja održat će se tehnički pregled kolodvora za izdavanje uporabne dozvole.

FOTOGALERIJA