Potpredsjednik Grčić i ministri Hajdaš-Dončić i Vrdoljak prezentirali rezultate rada u prvom polugodištu 2013. Koordinacije za gospodarstvo i investicije te njezinih radnih skupina

Photo nsl minSHD-VRH 30-7_13.jpg
Na konferenciji za novinare danas je u Banskim dvorima potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić predstavio rezultate rada Koordinacije za gospodarstvo i investicije Vlade Republike Hrvatske u prvom polugodištu 2013. godine, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izvijestio je o radu Radne skupine za javne investicije, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak o radu Radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije.

„Ključ našeg posla je osigurati gospodarski rast uz fiskalnu stabilnost javnih financija i provedbom strukturnih reformi.“ - uvodno je rekao potpredsjednik Grčić, istaknuvši podatke koji govore u prilog tome da se stvari mijenjaju u pozitivnom smjeru, poput rasta zaposlenosti u sektorima nevezanima za sezonske poslove, dakle industrijskom sektoru, usporavanja pada nezaposlenosti u građevinskom sektoru, nakon 14 mjeseci pada. U trgovini na malo rast prometa je 1,7 posto, što govori o povećanoj osobnoj potrošnji, rast turističkih dolazaka u prvom polugodištu je 5,5 posto, a noćenja 4,8 posto. Potpredsjednik je istaknuo rast investicija i izravnih stranih ulaganja i rekao da samo u prvom kvartalu ove godine imamo 460 milijuna eura novih ulaganja, dok je prošle godine ukupno bilo milijardu eura. „Rezultati u drugom kvartalu su značajni, bolji nego u prvom kvartalu, percepcija je da se događa nešto pozitivno, da bi se preokret mogao dogoditi, to su statistički podaci.“ - zaključio je potpredsjednik Grčić.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izvijestio je o radu Radne skupine za javne investicije. „Nakon detaljne revizije, tražili smo da nam javna društva, odnosno ustanove jamče ostvarivanje plana investicija, koji iznosi 13.640 milijuna kuna. Vjerujem da će se to ostvariti do kraja godine, što će biti 23 posto više nego u 2012. godini.“ - rekao je ministar. „Tražili smo ubrzavanje investicija, do sada je realizirano investicija u iznosu od 4.512 milijuna kuna, što je 30 posto više u odnosu na prošlu godinu.“ - nastavio je ministar Hajdaš Dončić. Također je kazao da aktivnosti radnih timova obuhvaćaju probleme i prepreke za realizaciju projekata u ukupnoj vrijednosti približno 22 milijardi kuna, pri čemu je do sada otklonjeno prepreka za projekte približno vrijedne 16 milijardi kuna.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je dva osnovna cilja Radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije – Hrvatska mora i može biti konkurentnija i rast se mora zasnivati na privatnom kapitalu i investicijama. Izvijestio je da je Radna skupina raspravila 20 prijavljenih investicijskih projekata s ozbiljnim preprekama približne ukupne vrijednosti 1,2 milijarde eura koji će kreirati oko 2.800 radnih mjesta. U postupku rješavanja je 13 investicijskih projekata približne ukupne vrijednosti 766 milijuna eura koji će kreirati oko 1.270 radnih mjesta, a riješeno je 7 investicijskih projekata približne ukupne vrijednosti 434 milijuna eura koji će omogućiti zapošljavanje oko 1.530 ljudi. Govoreći o poslovnoj klimi, ministar Vrdoljak je naglasio je da dugoročno treba poslati poruku da je Hrvatska „business orijentirana zemlja“. Kazao je da je usvojeno 96 aktivnosti za provedbu u svrhu poboljšanja poslovne klime te je provedeno 28 aktivnosti za poboljšanje investicijske klime. Izrađen je Katalog investicija te je u saborsku proceduru odaslan Zakon o strateškim investicijskim projektima. „Zakon o strateškim investicijskim projektima nije zanemariv argument za jesen, jer niz investitora pita kada će doći u fazu da bi mogli koristiti taj zakon“, dodao je ministar. Donesen je terminski plan izrade Registra neporeznih prihoda te je osnovano Povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva i Radna podskupina s ciljem provođenja reformi temeljem metodologije  “Doing Business”. „U prvom kvartalu ove godine zabilježeno šest puta više izravnih stranih investicija u odnosu na godinu prije.“ - naglasio je na kraju izlaganja ministar Vrdoljak i dodao kako strana ulaganja, prema podacima Hrvatske narodne banke, bilježe šet puta veći rast u odnosu na prvi kvartal lanjske godine.

Potpredsjednik Grčić govorio je o radu Radne skupine za fondove Europske unije. Od ukupno dodijeljenih sredstava Republici Hrvatskoj do 19. srpnja 2013. ugovoreno je 82,6 posto, odnosno 766,8 milijuna eura, kroz IPA program ugovoreno je 79,6 posto dodijeljenih sredstava, to jest 502,7 milijuna eura. Od ukupno dodijeljenih sredstava ukupno je isplaćeno 58,4 posto, odnosno 542,7 milijuna eura, a kroz IPA program isplaćeno je 47,8 posto dodijeljenih sredstava, to jest 302,1 milijuna eura. Potpredsjednik je naglasio da se u sljedećem kvartalu očekuje porast ukupno dodijeljenih sredstava radi pribrajanja godišnjih alokacija za 2012. i 2013. godinu, čime će osnova za izračun postotaka ugovorenih i dodijeljenih sredstava u apsolutnom iznosu biti veća za otprilike 200 milijuna eura.

Također, potpredsjednik Grčić istaknuo je da je postignut napredak u pripremi velikih projekata. Formalno su usvojeni rokovi i mjerila napretka pripreme i ugovaranja 9 velikih investicijskih projekata ukupne vrijednosti 589,3 milijuna eura, a ispunjeni preduvjeti za objavu natječaja u rujnu 2013. za dva odobrena projekta u sektoru vodnog gospodarstva ukupne vrijednosti 139,7 milijuna eura. Također, u završnoj su fazi pripreme za objavu natječaja do kraja 2013. godine za dva projekta u sektoru željeznica (obnova pruge Dugo Selo-Križevci i Sv. Ivan Žabno-Gradec), ukupne vrijednosti 230,7 milijuna eura.


PRILOG
Prezentacija - Izvješće o radu Koordinacije za gospodarstvo i investicije Vlade RH - 1. polugodište 2013.