Veleposlanik Japana u nastupnom posjetu Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture

Photo nsl zmMS-JAP 15-3_16.JPG
Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Miro Škrgatić danas je u sjedištu Ministarstva u nastupni posjet primio veleposlanika Japana NJ.E. Keiji Idea, te prvog tajnika Veleposlanstva zaduženog za gospodarska pitanja, Masashi Shigena.

Nakon pozdravnih riječi i uvodnoga dijela u kojem je uvaženim gostima predstavio sami ustroj Ministarstva te sažeti pregled aktivnosti i djelovanja unutar resora koje pokriva, zamjenik ministra Škrgatić osvrnuo se i na aktualne infrastrukturne projekte te predstavio odgovarajuće modele suradnje vezano za spomenute projekte.

„Ovom prigodom istaknuo bi tri infrastrukturna projekta od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku. Jedan od njih  svakako je Luka Rijeka, dakle jedan integralni projekt koji obuhvaća tri elementa, željezničku prugu od Rijeke do mađarske granice, novu kontejnersku luku na otoku Krku, te pripadajući most sa željezničkom prugom do te luke. U okviru značajnih projekta koje sam spomenuo svakako se nalazi projekt kanala Sava - Dunav, sa pripadajućom riječnom lukom, te Pelješki most. Kada govorimo o infrastrukturnim projektima, svakako je važno napomenuti i odgovarajuće modele suradnje za  spomenute projekte, a to su koncesije na duži niz godina, javno - privatno partnerstvo, te klasičan komercijalni model suradnje.“. - naglasio je zamjenik ministra Miro Škrgatić.

Veleposlanik Japana NJ.E. Keiji Idea složio se da su navedeni projekti, svakako projekti od velikog potencijala, kako za Republiku Hrvatsku, tako i za sve one koji će na bilo koji način doprinijeti i sudjelovati u realizaciji istih. Istaknuo je kako u Japanu postoji velik broj tvrtki sa dugogodišnjom tradicijom i iskustvom sudjelovanja u sličnim projektima te kako bi svakako bilo sjajno u Ministarstvo dovesti delegaciju sastavljenu od predstavnika spomenutih tvrki sa kojima bi se moglo razgovarati o navedenim projektima. Kao veliku prednost japanskih tvrtki istaknuo je praksu zapošljavanja lokalnog stanovništva u zemljama u kojima su spomenute tvrtke angažirane.

Zamjenik ministra Miro škrgatić i veleposlanik Japana NJ.E. Keiji Idea također su razgovarali i o unaprjeđenju segmenata zračnog i željezničkog prometa te željezničke infrastrukture, u okviru čega je zamjenik ministra Škrgatić istaknuo kako su svi savjeti sa japanske strane dobrodošli s  obzirom na bogato iskustvo japanskih stručnjaka u navedenim područjima.

Veleposlanik Japana NJ.E. Keiji Idea naglasio je kako je iznimno zadovoljan prijateljskim odnosima između Japana i Hrvatske te da ga posebno veseli činjenica kako je velik broj hrvatskih pomoraca zaposlen upravo u japanskim brodarskim tvrtkama.

Na sastanku se također razgovaralo o bilateralnim odnosima i dosadašnjoj suradnji te o novim mogućnostima za unaprjeđenje buduće suradnje.