Ministar Hajdaš Dončić s kineskim premijerom Wen Jiabaom

Photo nsl min SHDoncic NRKina 9_12.jpg

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić boravi u Kini, gdje se susreo s kineskim premijerom Wen Jiabaom, kojemu je predstavio napore hrvatske Vlade za privlačenjem ulaganja te ga upoznao s ponuđenim investicijskim projektima.

Predstavio je mogućnosti ulaganja u hrvatsko gospodarstvo te pozvao kineske investitore da razmotre sudjelovanje u projektima iz područja infrastrukture, energetike, prometa i turizma.

Kao predsjednik Povjerenstva za gospodarsku suradnju s NR Kinom, ministar Hajdaš Dončić sudjelovao je 5. i 6. rujna na Inauguracijskoj konferenciji Tajništva za suradnju Narodne Republike Kine i država Srednje i Istočne Europe.

Svrha je konferencije utvrditi modalitete produbljivanja bilateralne gospodarske suradnje Kine sa 16 država srednje i istočne Europe, a kineska vlada je za potrebe realizacije konkretnih projekata na raspolaganje stavila kreditnu liniju od 10 milijardi dolara.

Na konferenciji predstavnici 17 zemalja razmotrili su smjernice daljnjeg djelovanja te najavili provođenje nacionalnih mjera koncipiranih u svrhu intenziviranja gospodarske suradnje. Također je definiran okvirni plan resornih koordinacijskih sastanaka za sljedećih godinu dana.

U izaslanstvu, uz ministra, su i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović te zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

Tijekom ministrovog boravka u Kini planirano je i održavanje više susreta s visokim dužnosnicima kineskih središnjih i provincijskih tijela te kineskih kompanija.