Vlada RH: Usvojena Odluka o davanju suglasnosti društvu Zračna luka Split d.o.o. za kreditno zaduženje radi financiranja provedbe projekta – rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala ZL Split

Photo VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o davanju suglasnosti društvu Zračna luka Split d.o.o. za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, u iznosu od 300 milijuna kuna, radi financiranja građevinskih radova  i opreme za provedbu projekta – rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split d.o.o.

Ukupna vrijednost investicije u ZL Split iznosi cca 450 milijuna kuna, a uključuje rekonstrukciju i dogradnju postojećeg putničkog terminala, izgradnju potpuno novog komercijalnog parkirališta kapaciteta 900 mjesta, te radove na pješačkom mostu preko državne ceste D409.

Realizacijom ovoga projekta zgrada putničkog terminala proširit će se na tri kata, za novih 35.650 m², čime će ZL Split u vršnom satu moći primiti oko 2.500 putnika, odnosno 3,5 milijuna putnika godišnje. Uz nove parkirališne kapacitete, izgradit će se i potpuno novi autobusni terminal, zajedno s pratećim rent-a-car uredima. 

Završetak svih navedenih investicija planiran je za kraj srpnja 2019. godine.

Istaknimo kako je ZL Split u spomenute projekte od 2016. godine uložila cca 65 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Opravdanost navedenih ulaganja potvrđuju i podaci o izvrsnim prometnim i financijskim rezultatima splitske zračne luke tijekom prošle godine. Naime, ostvareni promet od 2.818.176 putnika u 2017. godini, veći je za 23 posto (528.189 putnika više) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je u najvećem srednjodalmatinskom zračnom pristaništu zabilježeno ukupno 2.289.987 putnika.

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala jamstvo su da će se pozitivni prometni i financijski pokazatelji ZL Split nastaviti i dalje.