Sastanak ministara prometa RH i BiH: Inicijative za Sporazume

Photo nsl w Min MPPI-BiH 5_12.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas je u Ministarstvu primio Damira Hadžića, ministra komunikacija i prometa BiH, i njegove savjetnike i pomoćnike, gdje su razgovarali o nizu prometnih rješenja zajedničkih objema državama. Sa sastanka su proizišle konkretne inicijative i zaključci o pitanjima moguće gradnje koridora kroz Neum, početku gradnje mosta kod Svilaja te o Luci Ploče.

"Dogovorili smo da s hrvatske strane iniciramo nacrt sporazuma za izgradnju koridora kroz Neum, spojne dionice u dužini od oko 6 kilometara bez tunela, procijenjene investicije od pet milijuna eura po kilometru", izjavio je novinarima nakon sastanka ministar Hajdaš Dončić, čime je pojasnio prijedlog rješenja povezivnja krajnjeg juga Hrvatske.

Ministar Hadžić najavio je da će od strane BiH ići inicijativa o izradi sporazuma za napredno korištenje Luke Ploče i željezničke pruge Metković-Ploče.
 
Ministri su dogovorili i kako će kraj lipnja ove godine biti rok početka gradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja.
 
Nastavak međuvladine suradnje dviju država oko ključnih prometnih pitanja ići će prema formiranju radnih skupina, a u konačnici i usuglašavanju navedenih inicijativa s Europskom komisijom.