Ministar Siniša Hajdaš Dončić obišao gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb

Photo nsl minSHD-MZLZ 23-2_15.JPG

Danas je gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) obišao ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, a uz ministra su u obilasku sudjelovali  i drugi predstavnici suvlasnika, i to župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek te gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Pred sam obilazak gradilišta, Uprava MZLZ-a organizirala je prezentaciju stanja radova, a na kojoj su okupljeni ukratko izvješteni o trenutačnim građevinskim aktivnostima na zgradi Terminala.

Naime, početkom 2015. godine završena je armiranobetonska konstrukcija zgrade i započeli su radovi na montaži čeličnog krovišta i ugradnje instalacija. Istovremeno su u tijeku radovi na izgradnji vanjskih prometnih površina te nabava ostale aerodromske opreme. Predviđa se da će se sa svim radovima na krovu i fasadi zgrade Terminala završiti do kraja 2015. godine.

Podsjetimo, pripremni građevinski radovi na objektu započeli su u prosincu 2013. godine, a na njih su se nadovezali glavni građevinski radovi koje izvodi tvrtka Bouygues Bâtiment International zajedno sa hrvatskim građevinskim tvrtkama Viaduktom, Kamgradom, Zagreb Montažom te KFK tehnikom.

Tvrtka Viadukt radi cjelokupne vanjske građevinske radove, sustav odvodnje, stajanke, prilaze pisti, parkirališta, pristupne ceste i drugu infrastrukturu, dok tvrtka Kamgrad izvodi građevinske radove na samoj zgradi Terminala. Tvrtke Zagreb Montaža i KFK tehnika izvode radove krovišta i fasade. Na gradilištu je trenutačno zaposleno više od 800 radnika.

Ukupna investicija u projekt iznosi 331 milijuna eura, od čega 243 milijuna eura odlazi na dizajn i izgradnju novog putničkog terminala, a 88 milijuna eura je rezervirano za održavanje aerodromske infrastrukture tijekom trajanja koncesije.

Novi putnički terminal prostirat će se na 65 000 m² površine, a za njegovu će se izradu utrošiti 35.000 m³ betona, 5.000 tona armature te 2.000 tona čelične konstrukcije. Na vanjske radove utrošit će se ukupno 40.000 m³ betona, a asfaltne će se površine protezati na 250.000 m². Krov zgrade terminala prostirat će se na 35.000 m² površine.

Očekuje se da će se cjelokupni radovi na zgradi novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb završiti krajem 2016. godine.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić je nakon obilaska izrazio zadovoljstvo tempom odvijanja radova i još jednom ponovio kako se radi o iznimno vrijednoj investiciji, što sada, kada je gradilište u punom jeku, priznaju i oni koji su u vrijeme ugovaranja koncesije izražavali nezadovoljstvo. „Važno je da su u izgradnju uključene mnoge naše tvrtke i građevinari, zaposleno je gotovo tisuću ljudi i sve što vidimo govori da će novi putnički terminal biti sagrađen u rokovima.“ - istaknuo je ministar Hajdaš Dončić.

Zamjenica i obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek također je naglasila kako svi suvlasnici mogu biti zadovoljni što realizacija projekta teče prema planovima, te dodala kako su pojedini građevinski radovi realizirani i prije rokova. „Grad Zagreb kao jedan od većih suvlasnika, izuzetno je zainteresiran da se novi putnički terminal MZLZ-a realizira po planu jer će se prema tom projektu u skoroj budućnosti planirati i neki drugi gradski projekti, kako u prometu, tako i turizmu.“ - rekla je zamjenica gradonačelnika Švaljek.

Naime, Izgradnja novog putničkog terminala pozicionirat će zagrebačku zračnu luku u odnosu na druge konkurente na tržištu, te omogućiti dolazak novih zrakoplovnih kompanija.

Osim toga, pridonijet će gospodarskom jačanju grada Zagreba i Republike Hrvatske te omogućiti bolju zračnu povezanost.

PRILOG
Novi putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb (.pdf)