Ministar Butković u promet pustio južni krak zaobilaznice Poreča

Photo nsl MIN-POREC 21-4_17.JPG
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak, 21. travnja službeno je u promet pustio izgrađenu III. i IV. fazu Južnog dijela zaobilaznice grada Poreča, čime je dovršen projekt zaobilaznice Grada Poreča započet 2008. godine.

U pratnji suradnika, državnog tajnik za infrastrukturu Tomislava Mihotića, direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića i gradonačelnika Poreča Edija Štifanića te ostalih predstavnika lokalne i regionalne vlasti, ministar Butković u promet je pustio potpuno novu prometnicu duljine 1,5 kilometara, čijom su se izgradnjom povezale dvije već ranije izgrađene dionice Porečke zaobilaznice.

Uz završetak ove faze projekta Porečke zaobilaznice, vrijedne 18.382.180,76 bez PDV-a, ministar Butković izrazio je zadovoljstvo završenim radovima i najavio investicije koje se pripremaju na području Istarske županije, a čiji se početak uskoro očekuje.

„Čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog važnog projekta za Poreč i to uoči početka ovogodišnje turističke sezone. Ovime smo učinili iskorak u rješavanju prometne infrastrukture ovog dijela Istre.“, rekao je ministar Butković te najavio početak radova i na Jugoistočnoj obilaznici naselja Marčana kojom bi se rasteretio promet kroz samo naselje Marčana prema istočnoj obali, kao i B dijela Istarskog ipsilona.

“U okviru radova na obilaznici postavljena je potpuno nova cestovna rasvjeta, izgrađen zatvoreni sustav odvodnje te realiziran čitav niz infrastrukturnih objekata poput lučnog mosta preko kanala te pothodnika svijetlog otvora duljine 18 metara, a radove na obilaznici je izvodila Zajednica ponuditelja koju su činili „Cesta d.o.o.“ iz Pule i „Đusto d.o.o.“ iz Poreča.”, pojasnio je direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, koje su i investitor ovog projekta, a koji je u prisutstvu ministra Butković u studenom 2016.godine u Poreču potpisao ugovor s izvođačima posljednje faze III. i IV. faze Južnog dijela obilaznice.

Prilikom otvaranja Porečke zaobilaznice medijima se obratio i gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, koji je kazao kako je ovime danas otvoren ne samo posljednji dio, već i kompletna Porečka zaobilaznica u duljini od sedam i po kilometara te podsjetio kako je radove na njoj započeo Grad Poreč još 2008. godine, nakon čega su se u investiciju uključile i Hrvatske ceste.

Zaobilaznica Grada Poreča izgrađena je na državnoj cesti D75, koja prolazi samim centrom grada Poreča, a njenom izgradnjom cilj je bio rasteretiti prometna zagušenja u centru Grada koja su se stvarala, osobito u ljetnim mjesecima tijekom turističke sezone. Rješavanje navedenih prometnih problema započelo je izgradnjom Sjevernog dijela obilaznice, dionica Veli Maj – Vrvari, zatim je nastavljen izgradnjom većeg dijela Južnog dijela obilaznice, dionica Vrvari -  Bijela Uvala, a ovim sada završenim radovima na III. I IV. fazi, obilaznica je u potpunosti završena i izmjestit će tranzitni promet, a na području Grada osigurati uvjete za nesmetanu realizaciju novih turističkih razvojnih projekata.