Predstavljeni rezultati Operativnog programa: ugovoreno više od 102% dodijeljenih sredstava EU

Photo nsl minSHD-OPP 9-1215.JPG
„Do kraja studenog ove godine isplaćeno je 5,6 milijardi kuna za provedbu projekata financiranih iz fondova Europske unije, što je u odnosu na prošlu godinu, porast od 3 milijarde, kad je ukupna investicija iznosila 2,1 milijarde kuna.“. - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić na predstavljanju rezultata Operativnog programa Promet, održanom u srijedu u prostorijama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. „Iz tog proizlazi da je postotak ugovaranja i više od 100 posto budući su ugovorena sva sredstva Europske unije koja su nam u ovom sedmogodišnjem razdoblju bila na raspolaganju.“. - zaključio je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, koordinacijskog tijela za korištenje fondova EU u Republici Hrvatskoj.

„Ministarstvo pomorstva, prometa  infrastrukture do kraja ove godine planira Europskoj komisiji certificirati iznos od 25,8 milijuna eura, samo za razdoblje protekla tri mjeseca, od čega se čak 24,4 milijuna eura odnosi na troškove nastale kroz radove na tri projekta, a to su Razvoj Zračne luke Dubrovnik, Izgradnja mosta kopno – otok Čiovo s pristupnim cestama i Ulaz u luku Ploče – rekonstrukcija brze ceste i izgradnja spojne ceste.“. - rekao je prilikom predstavljanja rezultata Operativnog programa Promet, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te dodao kako je to rezultat izmjena provedenih u Operativnom programu, koje su dogovarane u suradnji s Europskom komisijom, a potvrđene su krajem studenog ove godine.

„Izmjenama u Operativnom programu, koje su se odnosile na uvođenje spomenutih cestovnih i projekata u zračnom prometu, spremnih i zrelih za povlačenje sredstava iz fondova EU, pokušali smo osigurati maksimalno iskorištavanje dodijeljenih sredstava, a riječ je o 278 milijuna eura za razvoj prometne infrastrukture.“, dodao je ministar i pojasnio kako je do sada u okviru Operativnog programa, kroz koji se prometni projekti financiraju iz fondova EU, ugovoreno 76 projekata, od čega ih je 62 još u provedbi, a 14 ih je završeno. „Ukupna vrijednosti ovih projekata je 285 milijuna eura, a to čini 102 posto alokacije, odnosno dodijeljenih sredstava Operativnom programu. Ono što je još važno za naglasiti jest da je čak 75 posto vrijednosti tog iznosa ugovorena sekundarna nabava, odnosno izvoditelji i projekti su u provedbi.“. - zaključio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

„Naglasio bih i da su ovom iznosu ugovorenog navedene samo prve faze projekata jer će se, npr. Zračna luka Dubrovnik, željeznička pruga Dugo Selo-Križevci i Sv, Ivan Žabno - Gradec provoditi i kroz razdoblje 2014. - 2020. Postotak ugovaranja s ovim iznosima je 209 posto dodijeljenih sredstava ili 4,5 milijardi kuna.“. - pojasnio je ministar Hajdaš Dončić.

Dodatno je za sve sudionika događanja, korisnike projekata financiranih iz Operativnog programa Promet, predstavnike akademske zajednice i strukovnih udruženja, prikazan napredak u provedbi upravo onih projekata koji su u Operativni program uvedeni dodatnom, novom četvrtom Prioritetnom osi, a to su Zračna luka Dubrovnik, most Čiovo, dovršetak projekta Ulaz u luku Ploče te izgradnja nove pruge za prigradski promet Sv. Ivan Žabno – Gradec.

Napredak u provedbi projekta razvoja Zračne luke Dubrovnik predstavio je financijski voditelj projekta Hrvoje Spremić, koji je rekao kako će se kroz razdoblje 2007.-2013. izgraditi pristanišna zgrada Terminala, dio C, koja bi trebala biti gotova do kraja rujna 2016. godine te planove za razdoblje 2014.-2020. u kojem će se izgraditi službeni prolaz O3 i nadograditi postojeća IT komunikacijska oprema.

Projekt izgradnje mosta kopno –otok Čiovo predstavio je Nenad Maljković, član Uprave Hrvatskih cesta koji je naglasio kako je u tijeku građenje za dionicu 1, a u postupku nabave građenje za dionicu 2. te se završetak radova očekuje u listopadu 2016. godine.

Zadnji u nizu ugovoreni projekt predstavila je Ana Borošak iz Hrvatskih autocesta koja je objasnila značaj projekta Ulaz u luku Ploče - rekonstrukcija brze ceste i izgradnja spojne ceste, čija je provedba započela u rujnu 2015. i trajat će do rujna 2016. Vrijednost ovog ugovora iznosi 64 milijuna kuna i s 85 posto se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prvu prigradsku prugu u zadnjih 50 godina, koju će uskoro između Sv. Ivan Žabnog i Gradeca početi graditi HŽ Infrastruktura, predstavila je Sanja Vučić, šefica Službe za fondove EU iz HŽ Infrastrukture, korisnika ovog projekta. Aktivnosti na projektu započele su u rujnu 2015., a provedba radova trajat će 26 mjeseci.

Operativni program Promet, dokument je kroz koji se iz fondova EU u sedmogodišnjem razdoblju, od 2007.-2013. ulagalo i  još uvijek ulaže u prometne projekte. Ti su projekti usmjereni na unaprjeđenje i modernizaciju željezničke infrastrukture, poboljšanje sigurnosti cestovnog prometa i uklanjanje uskih grla, razvoj zračne luke te poboljšanje unutarnje plovidbe.

Za razvoj projekata u Operativnom programu, koji će omogućiti razvoj suvremenih prometnih mreža i povećanu dostupnost regija u Hrvatskoj, Europska komisija dodijelila je 278,8 milijuna eura, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je do 2015. godine ugovorilo 76 ugovora/projekata, od čega 42% projekta u sektoru željezničkog prometa ukupne vrijednosti 117,73 milijuna eura (radovi i priprema dokumentacije), 2% u sektoru unutarnje plovidbe ukupne vrijednosti 6,75 milijuna eura (priprema dokumentacije), 13% ugovora u sektoru cestovnog prometa ukupne vrijednosti 35,35 milijuna eura (radovi i priprema dokumentacije), 38% u sektoru zračnog prometa ukupne vrijednosti 105,80 milijuna eura (radovi i priprema dokumentacije) i 4% ugovora u sektoru pomorskog prometa ukupne vrijednosti 10,53 milijuna eura (priprema projektne dokumentacije).

FOTOGALERIJA