Ministar Butković obišao infrastrukturne radove na otoku Krku, dovršetak dva mosta do kraja godine

Photo nsl MIN-KRK 25-8_16.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković u okviru radnoga obilaska infrastrukturnih radova koji se izvode na otoku Krku u nadležnosti Hrvatskih cesta d.o.o., obišao je radove koji su u tijeku na državnoj cesti D102, od Krčkog mosta do Baške na jugu otoka, kojima se realizira izgradnja novih mostova „Baška Draga II“ i „Baška Draga III“, ukupne vrijednosti 5.974.661,06 kuna bez PDV-a i koji bi trebali biti gotovi do kraja 2016. godine.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju dijela državne ceste D 102 i izgradnju novih mostova, na dionici od ukupno oko 500 metara te uređenje korita Suha Ričina u zoni gradnje, uključujući odvodnju. Planirani završetak radova je 5 mjeseci, a izvođač radova je zajednica ponuditelja u kojoj su GP Krk i Viadukt. Projekt je izradila tvrtka Trafficon, a stručni nadzor obavlja Institut IGH.

Prva faza obuhvaća izgradnju mosta „Baška Draga II“ , rekonstrukciju dionice državne ceste te uređenje korita vodotoka Suha Ričina u zoni izgradnje mosta. Rekonstrukcija prometnice predviđa izmještanje trase izvan postojećeg mosta te ispravljanje horizontalnih elemenata trase ceste na prijelazu preko vodotoka. Most je dugačak 21,16 metara, a zajedno s tzv. krilima 33,27 metra. Druga faza obuhvaća izgradnju mosta Baška Draga III, također rekonstrukciju dionice državne ceste i uređenje korita vodotoka. Duljina novog mosta je 21,16 metar, a zajedno s krilima 31,77 metara.

"Ovaj dio ceste bio je usko grlo, kakvih je do Baške bilo nekoliko, iako radovi zbog turističke sezone nisu u punom tijeku, vjerujem da će ih izvođač obaviti u roku.". - rekao je ministar Butković te je ujedno iskazao zadovoljstvo što Hrvatske ceste vode računa da se sve državne ceste u Hrvatskoj ravnomjerno obnavljaju, a "crne točke" i "uska grla" rješavaju.

Ministar Butković također je rekao da je sa predstavnicima Hrvatskih cesta i lokalne samouprave razgovarao i o velikom infrastrukturnom projektu Obilaznica Baške, koji je u dogovoru s Općinom Baška već pokrenut.

„Prostorni plan je definirao trasu, a sada je na Hrvatskim cestama da ubrzaju izradu studija i projektne dokumentacije, kako bi se zatvorilo financiranje, što je sada moguće i izgledno putem EU fondova.“. - rekao je resorni ministar Butković, napomenuvši da su razgovari vođeni i o "Plavoj magistrali", kao o mogućnosti i potrebi otoka Krka, u okviru čega treba vidjeti što je s tim projektom u prostornim planovima lokalnih jedinica, a onda u suradnji s Hrvatskim cestama razmotriti izradu studija i dokumentacije.

„Ne treba izlaziti s obećanjima kada će to biti, ali moramo krenuti u izradu dokumentacije, kako bi za nekoliko godina bili spremni krenuti u tu veliku investiciju“, naglasio je ministar Butković vezano uz cestovne prioritete u Županiji među kojima je svakako najznačajniji i najiščekivaniji projekt izgradnje autoceste Križišće - Žuta lokva, za čiju realizaciju se iznalazi najoptimalnije riješenje s obzirom da Europska komisija u ovom trenutku više ne financira izgradnju autocesta, ali se već započelo s projektiranjem i izradom studija te bi se ovaj Projekt najvjerojatnije relizirao u fazama.

Među prioritetima je izgradnja državne ceste D 403, koja će povezati zapadni dio riječke luke i riječku obilaznicu, uz dovršetak terminala na Zagrebačkoj obali. Dokumentacija za tu cestu se privodi kraju, a županija mora požuriti sa izradom svoga master plana, jer je to osnova da bi se D 403 mogla kandidirati prema sredstvima EU, rekao je minstar Butković dodavši da je dogovoren i završetak istarskog ipsilona, prva faza od Pazina do Tunela Učka. Dodao je da su s koncesionarom BINA Istrom dogovori privedeni kraju te da tehnička Vlada ne može donijeti formalnu odluku, ali da, budući da postoje dozvole, izgradnja može početi do kraja tekuće godine.

Na pitanje prisutnih novinara o izgradnji četverotračne ceste do Valbiske, ministar Butković je rekao kako ta cesta jest u planovima, no da prije svega treba vidjeti što je s dokumentacijom te odrediti prioritete.

Uz ministra Olega Butkovića u radnome obilasku sudjelovao je Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta te predstavnici lokalne samouprave i izvođača infrastrukturnih radova.