Počela rekonstrukcija kolodvora Sisak i izgradnja nathodnika Sisak Capraga

Photo HZ_INFRASTRUKTURA.jpg
Danas je službeno otvoreno gradilište u Sisak Capragu nakon što su prošlog tjedna počeli pripremni radovi na izgradnji željezničkog nathodnika, priopćili su iz HŽ Infrastrukture.

Izgradnjom nathodnika osigurat će se kvalitetna i sigurna komunikacija te funkcionalno i moderno rješenje povezivanja grada, odnosno veza između željezničkoga kolodvora i industrijske zone sa stambeno-trgovačkom zonom grada.

Vrijednost radova, koji bi trebali biti završeni do početka listopada ove godine, iznosi šest milijuna kuna.

Prije desetak dana, također su počeli pripremni radovi na rekonstrukciji kolodvora Sisak što uključuje remont 1., 2. i 4. kolosijeka te rekonstrukciju pješačkog prijelaza. Bit će sagrađene odvodnje i drenaže te otočni peron s nadstrešnicom, rasvjetom, pristupnim stubištem i dizalom na mjestu sadašnjeg 3. kolosijeka.

Također će se rušiti postojeći bočni peron uz kolodvorsku zgradu i postojeća armiranobetonska nadstrešnica, a umjesto nje bit će sagrađena nova čelična nadstrešnica s rasvjetom. Tijekom radova bit će i rekonstruirani signalno-sigurnosni uređaj i kontaktna mreža te će se ugraditi nove telekomunikacijske instalacije.

U prva tri tjedna radova premještat će se elektroinstalacije na području kolodvora što neće utjecati na pristup putnika peronima, međutim, u sljedećoj fazi radova bit će onemogućen pristup putnika bočnome peronu, zbog čega će uz postojeći četvrti kolosijek, biti sagrađen montažni peron koji će služiti za ulazak i izlazak putnika.

Budući se radovi izvode pod nadzorom Konzervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture RH u Sisku, može se očekivati nešto sporija dinamika radova od planirane, a o posebnoj regulaciji prometa tijekom svih radova, putnici će biti obavješteni na vrijeme.

Vrijednost rekonstrukcije kolodvora iznosi 40 milijuna kuna, a njihov završetak planira se do kraja 2014. godine.

Uz rekonstrukciju kolodvora Sisak i izgradnju nathodnika (pasarele) u Sisak Capragu, ove godine na sisačkome prometnom pravcu planira se niz remonta i drugih radova usmjerenih na poboljšanje kvalitete željezničke infrastrukture.

Na pruzi Zagreb – Sisak u tijeku je remont pruge između Zagreb Glavnoga kolodvora i kolodvora Zagreb-Klara, a u srpnju se planira remont dionice između Turopolja i Velike Gorice.

Uskoro će se raspisati natječaj za izradu idejnoga projekta za obnovu pruge Sisak – Petrinja, a u tijeku je postupak izbora izvođača radova za izradu projekta rekonstrukcije pruge Sisak – Caprag – Novska.

Također, na sisačkome području je, tijekom ove i sljedeće godine, planirana i obnova nekoliko tunela.