Potvrda JASPERS-a: projekt nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci – Vukovar spreman je za sufinanciranje iz EU fondova

Photo nsl HZI-VK-VU_13.JPG
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaprimilo je u ponedjeljak potvrdu JASPERS-a* o pripremljenosti još jednog značajnog infrastrukturnog projekta, a riječ je o nadogradnji i elektrifikaciji željezničke pruge Vinkovci – Vukovar.

Zaprimljena potvrda JASPERS-a osigurava važan korak u proceduri odobravanja bespovratnih sredstava za projekt procijenjene ukupne vrijednosti gotovo 531 milijun kuna, a koji prema Potvrdi Jaspersa, može dobiti sufinanciranje bespovratnim sredstvima u iznosu od 85 posto od prihvatljivih troškova.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u sljedećim će tjednima HŽ Infrastrukturi dodijeliti navedena sredstva kako bi mogli nastaviti s aktivnostima na projektu i natječajem za radove i nadzorom nad radovima čija se objava planira krajem ovog mjeseca.

Riječ je o izuzetno značajnom projektu kojim će se obnoviti i elektrificirati 18,71 km željezničke pruge te podići njena brzina do 120 km/h, a između ostalog, obnovit će se kolodvori Vukovar/Borovo Naselje i Vukovar te željeznička stajališta Nuštar i Bršadin - Lipovača.

* Stručnjacima JASPERS-a, kao zajedničkoj pomoći za potporu projektima u europskim regijama, Projekt se dostavlja na mišljenje i ocjenjivanje kako bi donijeli odluku, odnosno, potvrdu (poznatiju kao Action Completion Note) da je projekt pripremljen i spreman za sufinanciranje sredstvima EU.