Ministar Oleg Butković u Trogiru održao sastanak na temu realizacije projekta Most kopno - Otok Čiovo i obišao gradilište

Photo nsl MIN-HC TROGIR 22-11_16.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković održao je radni sastanak na temu trenutnoga stanja po pitanju realizacije projekta „Most kopno - Otok Čiovo s pristupnim i spojnim cestama“, na inicijativu investitora, Hrvatskih cesta d.o.o..

Radni sastanak sa svim sudionicima uključenim u realizaciju Projekta održan je u Gradskoj upravi Grada Trogira, a uz ministra Olega Butkovića i pomoćnika ministra, Maria Madunića te direktora Hrvatskih cesta, Josipa Škorića sastanku je zbog važnosti Projekta za Grad Trogir i gravitirajuće područje nazočio trogirski gradonačelnik, Ante Stipčić sa suradnicima te predstavnici lokalnih i državnih vlasti u Gradu Trogiru i Splitsko - dalmatinskoj županiji.

Na radnome sastanku utvrđeni su problemi koji izravno ili posredno utječu na realizaciju Projekta, a koje izvođač radova mora otkloniti u najkraćem mogućem roku, slijedom čega je zaključeno da izvođač radova, građevinska tvrtka Viadukt d.d., očituje o daljnjem tijeku radova te dinamici realizacije infrastrukturnoga dijela Projekta, te u roku osam dana investitoru, Hrvatskim cestama d.o.o., ima dostaviti jamstvo roka završetka svih radova, do 15. lipnja 2017. godine, kada je ugovoren rok finalizacije te ujedno i početak sezone pojačanoga cestovnog prometa.

"Nisam zadovoljan, sastanak je bio dosta buran i dramatičan. Dali smo rok izvođaču radova osam dana da se složi sam sa sobom, da se izjasni hoće li on to napraviti do početka turističke sezone ili neće. Opet ćemo se naći 5. ili 6. prosinca ovdje u Trogiru. Most je trebao biti gotov do kraja ove godine, on se financira od strane EU u iznosu od 85 posto, ali smo taj problem uspjeli riješiti. Financiranje će biti osigurano, ali ako bude situacija kakva je danas s ovakvim tempom i ovakvim pristupom teško da će se i do 15. lipnja završiti ovaj most.". - rekao je resorni ministar Oleg Butković okupljenim novinarima po izkasku iz trogirske Gradske uprave, odmah završetku sastanka, te dodato da će javnosti pravodobno biti priopćen stav investitora o daljnjem tijeku suradnje, nakon što izvođač preda tražen obrazloženje.

Nakon završetka sastanka ministar Butković zajedno se sa suradnicima uputio se u kratki obilazak gradilišta.

Izgradnja mosta kopno - otok Čiovo počela je u veljači 2015. Riječ je o jednom od najvažnijih prometnih projekata u Dalmaciji čijom izgradnjom će se riješiti dugogodišnje prometne gužve tijekom ljetnih mjeseci, kao i kilometarske kolone vozila te višesatni zastoji u prometu na području Grada Trogira. Projekt je vrijedan oko 207,9 milijuna kuna, a iz EU fondova sufinanciran je sa 176,7 milijuna kuna, što predstavlja značajan udio sufinanciranja Projekta u iznosu od 85 % od ukupne vrijednosti Projekta. Podsjećamo da je budući most projekt od strateške važnosti, koji će omogućiti bolju dostupnost otoka Čiova, poboljšati prometnu povezanost prema Zračnoj luci Split, ali i mreži autocesta te će doprinijeti očuvanju povijesne jezgre grada Trogira.