Svečano završen EU projekt kojim su se jačali kapaciteti prometnog sektora u RH

Photo nsl zmZA-FINV 31-3-15.jpg
U Kući Europe u Zagrebu održana je svečana završnica projekta vrijednog oko 4 milijuna kuna, kojeg je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture provodilo kako bi osiguralo učinkovito upravljanje i korištenje fondova EU te ojačalo kapacitete prometnog sektora u Republici Hrvatskoj.

„Cilj ovog projekta bio je Sektoru za fondove EU, kao Upravljačkom tijelu Operativnog programa Promet 2007.-2013. pružiti podršku u upravljanju postojećim operativnim programom, ali i osigurati podršku u prijelazu s pretpristupne pomoći na instrumente strukturne potpore Europske unije. Sve to bilo je potrebno kako bi se osiguralo učinkovito upravljanje i korištenje strukturnih i investicijskih fondova EU te ojačali kapaciteti prometnog sektora u Republici Hrvatskoj.“, rekao je u svom pozdravnom govoru zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić.

U godinu dana trajanja projekta provedeno je više od 50 različitih projektnih aktivnosti poput procjenjivanja prometnih projekata i 16 trening modula za 300 sudionika. „Polaznici treninga, ujedno korisnici prometnih projekata koji se sufinanciraju iz Operativnog programa Promet, kao što su HŽ Infrastruktura, Hrvatske ceste, Zračna luka Dubrovnik te predstavnici tijela iz sustava upravljanja fondovima EU, prolazili su treninge iz područja javne nabave, državnih potpora, Kohezijske politike, projektnog menadžmenta i programiranja za financijsko razdoblje 2014.-2020, a njih tridesetak sudjelovalo je na studijskim putovanjima u tri europske zemlje kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse korištenja novca iz europskih fondova i provedbi prometnih projekata.“, objasnio je zamjenik ministra.

O važnosti edukacije i pripremljenosti ljudi koji pripremaju i provode projekte financirane iz fondova EU govorila je i Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, koja je uz Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture korisnik ovog projekta. Ravnateljica je navela kako se provedba ovog projekta događala u vrijeme koje je bilo iznimno izazovno za tijela angažirana na upravljanju fondovima Europske unije, budući je trebalo osigurati prijelaz iz pretpristupnog programa IPA u prvu generaciju strukturnih fondova u financijskoj perspektivi 2007.-2013., te istovremeno raditi na ispunjavanju strateških i institucionalnih preduvjeta za korištenje sredstava iz proračunskog razdoblja 2014.-2020.

Također je zahvalila partnerima na projektu što su pružili podršku Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje u jačanju institucionalnih kapaciteta te naglasila kako učinkovito upravljanje operativnim programima počiva prvenstveno na ljudskim resursima i stoga je iznimno važno osigurati stabilnost sustava i kontinuitet rada.

Svečanosti zatvaranja projekta prisustvovali su i pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Veselin Biševac te glavni tajnik Ministarstva Dražen Ivanušec, predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša, ravnatelj HAKOM-a Dražen Lučić i ostali predstavnici tvrtki korisnika prometnih projekata financiranih iz fondova EU.

Projekt „Tehnička pomoć Operativnoj strukturi za promet za upravljanje Operativnim programom i provedbu projekata“ sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Promet, a njegova provedba trajala je od 3. ožujka 2014. do 24. travnja 2015. godine. i provodio ga je konzorcij na čelu s konzultantskom kućom ESEP.

Hrvatska na raspolaganju ima sredstva iz Europskih strukturnih investicijskih fondova koji znatnu financijsku potporu pružaju modernizaciji hrvatske prometne infrastrukture i to stvaranjem prometne mreže koja učinkovito koristi resurse u svim prometnim sektorima te nadopunjavanjem prometne povezanosti, što se osobito odnosi na prekograničnu povezanost. Projekti obnove željezničkih pruga, cestovne mreže, riječnih te zračnih luka i projektne dokumentacije, koje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture provodi kroz Operativni program Promet 2007.-2013. sufinanciraju se upravo iz Europskog fonda za regionalni razvoj u kojem nam je na raspolaganju 278 milijuna eura, a iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 1,3 milijardi eura.

Ova ulaganja imat će značajan i pozitivan utjecaj na gospodarski rast, stvaranje radnih mjesta i opći razvoj, a promicat će međunarodnu trgovinu, regionalnu dostupnost i mobilnost ljudi.