6. međunarodno savjetovanje u organizaciji HDŽI-a: „Ulaganja u željeznicu kao podrška razvitku gospodarstva“

Photo savj_zelj_NSL.JPG
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas je otvoreno 6. međunarodno savjetovanje na temu „Ulaganja u željeznicu kao podrška razvitku gospodarstva“, koje će se u organizaciji Hrvatskog društva željezničkih inženjera održavati dva dana. Prvi dan savjetovanja otvoren je prezentacijom na temu „Pregled investicija u hrvatsku željezničku infrastrukturu“ i okupio je više od 100 stručnjaka, poduzetnika i predstavnika iz područja željezničke industrije.

U ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, pokrovitelja događanja, sudionike je pozdravio zamjenik ministra Zdenko Antešić, koji je tom prilikom istaknuo kako je nakon godina i desetljeća zanemarivanja i zapuštanja, željeznica sada u prvom planu Vladinih investicijskih projekata, a  modernizacija i razvoj intermodalnog prijevoza u samom vrhu Vladinih ulagačkih prioriteta.

Da ulaganja u željeznicu postaju okosnicom gospodarskog oporavka i važan čimbenik revitalizacije hrvatske industrije ocijenili su i brojni sudionici savjetovanja, predstavnici Europske komisije, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, HŽ tvrtki, Makedonskih željeznica, Udruge europskih željeznica, te predstavnici brojnih domaćih tvrtki poput Končara, Đura Đakovića te inozemnih poput Siemensa.

„Najveća ulaganja očekuju se upravo na području infrastrukture i to osobito na Riječkom prometnom pravacu na kojem bi ulaganja trebala dosegnuti 15 milijardi kuna.“, rekao je na današnjem savjetovanju predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić te dodao kako je već prošla godina, s ulaganjima većim od 1,5 milijardi kuna, bila rekordna za HŽ Infrastrukturu, a ove godine u planu su ulaganja vrijedna 1,7 milijardi kuna. Peričić je dodao i kako bi se rast trebao nastaviti u 2015. godini s 2,1 milijardom kuna, godinu kasnije očekuju se ulaganja od 3,1 milijarde, a 2017. godine 4,7 milijardi kuna.

„Povećanim ulaganjima i provedbom restrukturiranja i HŽ Putnički prijevoz želi spremno dočekati 2019. godinu i liberalizaciju željezničkog prijevoza putnika, kad će i drugi željeznički operateri uz HŽ Putnički prijevoz moći prevoziti putnike unutar Hrvatske,“ izjavio je Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza te istaknuo da je plan tog operatera do kraja 2019. godine povećati prijevoz putnika za 17,4 posto i prihod za 29 posto.

Osim o planovima domaćih željezničkih poduzeća, modernizaciji i financiranju velikih željezničkih projekata, na savjetovanju je bilo riječi i o ulaganjma u željezničku infrastrukturu u Hrvatskoj i regiji, željezničkom tržište u regiji i mogućnosti pojedinih prijevoznika, važnosti riječnih luka i perspektivi intermodalnog prijevoza u Hrvatskoj i regiji, suvremenim rješenjima i  tehnologiji željezničke infrastrukture te novim željezničkim vozilima.

Govora je bilo i o prometnoj politici Europske unije koja je definirala osnovnu prometnu mrežu s devet koridora i koja bi trebala biti dovršena 2030. godine, pri čemu se otvara mogućnost iskorištavanja velikih planiranih ulaganja u željeznicu za razvoj cjelokupnog gospodarstva.

Drugi dan 6. međunarodnog savjetovanja o željeznici održat će se u Slavonskome Brodu, gdje će biti predstavljena tehnologija i tvrtke u željezničkom sektoru te projekti modernizacije željezničke pružne mreže na koridoru RH1 (X. koridor).


FOTOGALERIJA