Ministar Siniša Hajdaš Dončić u radnom posjetu Gradu Belišću

Photo nsl minSHD-BELISCE 9-6_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić boravio je danas u radnom posjetu Gradu Belišću, gdje je u pratnji župana Osječko - baranjske županije Vladimira Šišljagića, gradonačelnika Grada Belišća Dinka Burića i zastupnice u Hrvatskom saboru Marije Ilić obišao radove na rekonstrukciji dionice državne ceste D517, te posjetio proizvodne pogone tvrtke Harburg - Freudenberger Belišće d.o.o..

Na početku radnog posjeta ministar se sastao s čelnicima gradskih i županijskih vlasti koji su mu predstavili razvojne i druge projekte Grada Belišća te Osječko - baranjske županije.

Gradonačelnik Dinko Burić tom je prilikom istaknuo kako je investicija u rekonstrukciju državne ceste D517 iznimno važna za sva poduzeća koja djeluju na prostoru Gospodarske zone Sjever (područje nekadašnjeg Kombinata Belišće), te dodao kako će se njezinom realizacijom izgraditi dva nova ulaza u Zonu.

Sastanku je prisustvovao i član Uprave tvrtke Harburg – Freudenberger Hamburg Jens Beutelspacher koji je izrazio zadovoljstvo dosad realiziranim radovima na rekonstrukciji prometnice te dodao kako je kvalitetna infrastruktura iznimno važna za poslovanje kompanije te preduvjet za daljnja ulaganja. Naime, tvrtka Harburg – Freudenberger Belišće d.o.o. jedna je od najvećih korisnika u Zoni, a realizacijom projekta rekonstrukcije državne ceste poduzeće će dobiti direktan izlaz na cestu D517.

Radni posjet ministar Hajdaš Dončić nastavio je obilaskom gradilišta državne ceste D517 gdje su ga s radovima na prometnici upoznali član Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža te direktor Sektora za održavanje i promet Hrvatskih cesta Josip Škorić.

„Drago mi je da Hrvatske ceste ulažu u ovakve projekte jer naime nije samo riječ o ulaganju u sigurnost prometa kroz izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, već i ulaganje u razvoj gospodarstva kroz realizaciju izgradnje dvaju novih kružnih tokova“, rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić te dodao kako će izgradnja rotora omogućiti direktan ulaz u gospodarsku zonu i dovesti do otvaranja 70 - ak novih radnih mjesta.

Podsjetimo, predmet ovog iznimno važnog projekta za grad Belišće jest rekonstrukcija dijela dionice državne ceste D517 s početkom zahvata kod prilaznih rampi mostu 107. brigade i završetkom u Ulici kardinala Stepinca. Ukupna duljina zahvata na državnoj cesti iznosi 1.800 metara, a radovi uključuju rekonstrukciju postojeće ceste s izvedbom dva raskrižja oblika „kružni tok“, izgradnju pješačkih i biciklističkih staza u cestovnom koridoru, izgradnju pripadajuće oborinske odvodnje prometnih površina te izvedbu cestovne rasvjete.

Radove na rekonstrukciji državne ceste izvodi „Gradnja“ d.o.o Osijek, a ukupna vrijednost projekta iznosi 10.673.238,19 kuna (bez PDV-a).


Državna cesta D517 prolazi kroz središte Belišća i predstavlja važnu cestovnu sponu Belog Manastira s Valpovom ali i ostatkom Slavonije te je neizostavan dio cestovne mreže ovog dijela Osječko - baranjske županije. S obzirom da je kontinuitet i funkcija ceste osigurana izgradnjom mosta 107. brigade preko rijeke Drave, radovi na rekonstrukciji postojeće ceste D517 kroz centar Belišća u potpunosti su opravdani. Realizacijom investicije povećat će se razina sigurnosti prometa u gradu ali i rasteretiti središte Belišća od teretnog prometa.

Radni posjet Belišću ministar Siniša Hajda Dončić završio je obilaskom proizvodnih pogona poduzeća Harburg - Freudenberger Belišće d.o.o., a gdje ga je sa sadašnjim i budućim planovima tvrtke upoznao član Uprave Zoran Uranjek, koji mu je pritom ukratko predstavio dosadašnje poslovne rezultate te prezentirao aktivnosti na izgradnji novog proizvodnog pogona.

Ponovimo, izgradnjom novih ulaza u Gospodarsku zonu Sjever stvorit će se pretpostavke za daljnje proširenje proizvodnih kapaciteta u Zoni te otvaranje novih radnih mjesta.