Ministar Oleg Butković sudjelovao na radnom sastanku u Primorsko - goranskoj županiji

Photo nsl MIN-PGZ 12-12_16.jpg

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovao je danas na radnome sastanku koji se u organizaciji Primorsko - goranske županije održao u Kabinetu župana Zlatka Komadine.

Sastanku su nazočili gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel te predstavnici državnih, odnosno javnih agencija, ustanova, institucija i poduzeća koja djeluju na području Županije.

Na sastanku se raspravljalo o unaprjeđenju i izgradnji prometne infrastrukture, pomorskih i zračnih luka te zakonskih regulativa u području gospodarenja pomorskim dobrom.

Ministar Butković je okupljene podsjetio na nužnost završetka izgradnje Istarskog ipsilona, pripadajuće druge cijevi tunela Učka i nastavka prometnice do Matulja.

Osvrnuo se i na izgradnju dionice autoceste Križišće - Žuta Lokva, za koju je rekao: „Svi smo za izgradnju spomenute dionice autoceste, iako su dozvole za taj projekt istekle. Za financiranje projekta ostaje koncesijski model i to u okviru tzv. Junckerova plana. Glede izgradnje obilaznice Novog Vinodolskog, za istu se dovršava projektiranje i to po trasi autoceste.“.

Ministar Oleg  butković podsjetio je i na projekt izgradnje državne ceste D 403, prometnice koja bi trebala spojiti zapadni dio riječke luke s riječkom obilaznicom. Financiranje navedenog infrastrukturnog zahvata osiguralo bi se putem Svjetske banke.

Od ostalih cestovnih projekata resorni ministar Butković za nadolazeću 2017. godinu najavio je završetak izgradnje nove ceste prema Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina, kao i tzv. kupske magistrale, iznimno važne prometnice na području Gorskog kotara.
„Trenutno se razmatraju različiti modeli pomoći, no sigurno je da će se sve strateške odluke glede budućnosti ovog zračnog pristaništa donositi u suglasju sa županijom i lokalnim jedinicama.“. - rekao je ministar Butković u osvrtu na trenurtno stanje u Zračnoj luci Rijeka.

Ministar se osvrnuo i na pad prometa u Luci Rijeka, za koji je rekao da zabrinjava, te dodao kako će se u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održati sastanak sa ostalim suvlasnicima tvrtke, a sve kako bi se za Luku iznašla kvalitetna kadrovska rješenja.

Ukazao je i na problematičan odnos Grada Rijeke i Lučke uprave, po pitanju ulaganja na području riječke Delte, te dodao: „Nećemo više dopustiti da se državna Lučka uprava ponaša kao da je ona oporba gradonačelniku ili obrnuto, mi moramo surađivati, svi planovi grada i razvoja su osnovni dokumenti, a Lučka uprava u to se mora uklopiti i pomoći da se projekti što prije pokrenu.“.

Ministar je podsjetio i na druge infrastrukturne projekte, poput izgradnje nizinske pruge, kao i na nužne izmjene zakona o izvlaštenju i zakona o građenju, a kojima bi se olakšalo rješavanje imovinsko - pravnih odnosa, kao i postupci izvlaštenja.

Župan Zlatko Komadina je izrazio zadovoljstvo s danas održanim sastankom, dok je gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo nužnost daljnjeg intenziviranja rada na projektima ključnima za budućnost Grada Rijeke i Županije.

Istaknimo na kraju kako je današnjem sastanku prisustvovao i ministar turizma Gari Cappelli koji je supotpisao ugovore s korisnicima programa „Razvoj turističke infrastrukture u 2016. godini.“.