Državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić obišao gradilište mosta Sava kod Svilaja.

Photo NSL DT INFRA 26-07_17.jpg
Državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić obišao je danas gradilište mosta Sava kod Svilaja i tom prilikom naglasio kako je riječ o projektu važnom i za Republiku Hrvatsku i za Bosnu i Hercegovinu.

"Ovaj most spaja dvije države i povezuje ih s europskom mrežom autocesta te da će se završetkom ovog projekta stvoriti pretopstavke za prosperitet kako Hrvatske tako i BiH. Most preko rijeke Save sastavni je dio međunarodnog pan - europskog cestovnog koridora 5C 'Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo - Ploče', koji je dio europske mreže autocesta s oznakom E-73, a ujedno je i kontaktna točka autocestovne mreže Hrvatske i BIH. Izgradnja mosta Svilaj zajednička je investicija Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pri čemu svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti radova. Ukupna vrijednost ugovorenih radova za izgradnju mosta iznosi 22.308.022,34 EUR bez PDV-a.". - rekao je državni tajnik Mihotić te napomenuo da financiranje hrvatskog dijela mosta osigurano je sredsredstvima Europske unije, Instrumenta za povezivanje (Connecting Europe Facility - CEF) u iznosu od maksimalno 57,97 % vrijednosti opravdanih troškova izgradnje te kredita EIB-a.

Uz državnog tajnika za infrastrukturu Mihotića, u obilasku gradilišta, sudjelovao je i direktor Hrvatskih autocesta Josip Draženović.

Hrvatskim autocestama u tu svrhu su iz CEF fonda dodijeljena bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu od 7.194.077 EUR.
Hrvatskim autocestama ovaj projekt je od iznimne važnosti kao i završetak cijelog projekta autoceste A5. Novim četverogodišnjim Programom građenja i održavanja javnih cesta (2017-2020), koji je 11.05.2017. godine donijela Vlada Republike Hrvatske, do 2020. godine planiran je završetak tehnološke cjeline koridora Vc, koja bi bila u prometu i pod naplatom od Belog Manastira preko Osijeka sa spojem na autocestu A3 i u nastavku preko graničnog prijelaza Svilaj spojena s Bosnom i Hercegovinom.