Ministar Oleg Butković obišao novoizgrađenu Sjevernu obilaznicu grada Virovitice

Photo NSL MIN VIROV 04-12_17.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je danas, sa suradnicima i predstavnicima regionalne i lokalne vlasti novootvorenu dionicu Podravske brze ceste, na dijelu između Virovitice i Suhopolja.

Novoizgrađena prometnica poznata je i kao Sjeverna obilaznica grada Virovitice, započinje na državnoj cesti D5 u Virovitici, a završava nedaleko Suhopolja, na križanju sa bivšom županijskom cestom ŽC 4005.

„Podravska brza cesta od strateškog je značaja za područje Virovitice i Virovitičko-podravske županije, te resorno Ministarstvo u suradnji sa Hrvatskim cestama, investitorom projekta, poduzima sve aktivnosti kako bi se radovi na dionici prema Slatini što prije nastavili. Čim projekti budu gotovi, slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, dobivanje potrebnih dozvola i raspisivanje natječaja za izvedbu. Također, trenutno je u izradi studija izvodljivosti za cestu od Bjelovara prema Virovitici. Za ovaj se građevinski zahvat tijekom 2018. godine planira projektiranje, a nakon čega slijedi priprema projekta za financiranje sredstvima EU“, rekao je ministar Oleg Butković.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, ukazao je pak na nezadovoljavajuće stanje bivše županijske ceste koja središte Suhopolja povezuje sa novoizgrađenom dionicom Podravske brze ceste: „Na proljeće kreće obnova ove prometnice, a sve kako bi novouređena cesta na adekvatan način mogla primiti promet sa upravo otvorenog dijela sjeverne virovitičke obilaznice. Obnova bivše županijske ceste u biti je tek privremeno rješenje, jer će puni značaj i ulogu novoizgrađena Podravska brza cesta dobiti nakon završetka dionice prema Slatini“.

„Podsjećam kako je danas otvorena prometnica od iznimnog značaja, kako za Virovitičko-podravsku županiju i grad Viroviticu, tako i za cijeli ovaj dio Hrvatske, uz hrvatsko-mađarsku granicu. Naime, cesta neće samo povećati sigurnost prometa, već će i utjecati na razvoj gospodarstva, za koje grad Virovitica ima otprije pripremljene projekte“, istaknuo je Ivica Kirin, gradonačelnik Grada Virovitice.

Podsjetimo, dionica Podravske brze ceste, od Virovitice do Suhopolja, dio je Podravske brze ceste Ormož – Varaždin – Virovitica – Ilok, u koju su Hrvatske ceste od 2014. godine, ukupno investirale  118.588.675,40 kuna (s PDV-om).

Izgradnjom novih 9,1 kilometara brze ceste, virovitičko-podravski kraj dobiva prometnicu koja zadovoljava najsuvremenije sigurnosne uvjete i izravno pridonosi rasterećenju virovitičkog gradskog središta od tranzitnog prometa, osobito ul. Stjepana Radića i Osječke ulice, Podsjetimo, riječ je o dvjema prometnicama čija je infrastruktura ujedno i najopterećenija.  

Pored toga, nova obilaznica uvelike će rasteretiti od tranzitnog prometa i prometnice u prigradskim naseljima Čemernica i Taborište, kao i prometnice kroz općine Gradina i Lukač.